Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Богослужіння торкаються серця, а спільнота - ні. Чи ж є це гріхом?
Всі новини

Богослужіння торкаються серця, а спільнота - ні. Чи ж є це гріхом?




Запитання:



Слава Ісусу Христу,

Шановний отець, 

звертаюся до вас з таким питанням. Пройшовши катехизи та почавши відвідувати Літургії в спільноті, спіймала себе на думці, що богослужіння в храмі торкаються мого серця та навертають мене до віри набагато більше, ніж у спільноті. Традиційна Служба Божа в неділю зранку в храмі приносить задоволення та надихає. Я можу молитися краще, коли на колінах і після розарію. А на спільноті в мене відчуття, що я на святі в школі чи садочку. Чи не є це гріхом? Чи можу я відмовитися від участі в спільноті? Чи цим я з грішу?  


Відповідь:



Навіки слава!

Дякую за Ваше запитання. Відповідь в основному буду черпати з Катехизму Католицької Церкви.

  • Ми всі тут на землі є паломниками до вічності і Церква на землі - знак небесного Єрусалиму, пор. Од. 21, 1-22,5.
  • Далі катехизм нам показує, що Церква на землі - «паросток і початок» Царства Божого, а також досить глибоко висвітлює, що Церква - таїнство (mysterium) з’єднання людей із Богом. 
  • Церква - жива спільнота апостольської віри, яку вона передає. Тут потрібно зрозуміти для чого Ісус залишає нам Церкву - щоб вона приближувала і проголошувала Боже Царство. Про це говорить і Другий Ватиканський собор: «Церква ... за природою своєю є місійною...» (AG 1).
  • Місія Церкви не додається до місії Христа і Святого Духа, а є її таїнством: усією своєю суттю і в усіх своїх членах Церква післана проповідувати і свідчити, активізувати й поширювати таїнство співпричастя зі Святою Трійцею. Тобто через святу Церкву Бог прагне з нами ділитися своїм життя. «…послана Божим велінням…» (AG 1), тобто важливо зрозуміти, що це походить із волі Божої. Походження місії Церкви бере початок із місії Сина і місії Святого Духа, а їхнім джерелом є воля та задум Бога Отця. Причиною цього задуму є любов Бога Отця, який хоче, щоб усі люди брали участь у Його житті. Бог прагне, щоб ми пізнали Його любов і жили, перебували вже в цій любові тут, на землі. Зрозуміли, що Його Любов є спрямована на спасіння всього людства. Отож, місія Церкви походить із Любові Отця, що існує між Отцем, Сином та Святим Духом, тобто має тринітарний вимір.
  • Слово «Церква» έκκλησία, від грецького έκ-кαλεĩν - «викликати» означає «скликання». Воно означає народні збори, звичайно релігійного характеру. Це термін, що часто вживається у Старому Завіті грецькою мовою для означення зібрань вибраного народу перед Богом, переважно зібрань біля гори Синай, де Ізраїль отримав Закон і був установлений Богом, як Його святий народ. Називаючи  себе «Екклесією», перша спільнота тих, що вірили у Христа, визнає себе спадкоємницею цього зібрання. У ній Бог «скликає» Свій Народ зі всіх сторін світу. 
  • У мові християн слово «Церква» означає літургійне зібрання, а також місцеву спільноту, або цілу вселенську спільноту віруючих. Ці три значення насправді є невіддільними. «Церква» - це Народ, що його Бог збирає з цілого світу. Вона існує в місцевих спільнотах і здійснюється як літургійне зібрання, передусім євхаристійне. Вона живе Словом і Тілом Христа і таким чином сама стає Христовим Тілом. Так Церква народилася з пробитого серця Христового, що вмер на Хресті говорить св. Амвросій. Щоб Церква могла сповнити свою місію, Святий Дух «наділяє її різними ієрархічними і харизматичними дарами і через них керує нею».


І тут ми підходимо до Вашого запитання:


В Церкві існують різні спільноти, котрі живуть різними харизмами, що є досить великим багатством Церкви, але їх завданням є не закриватися, а навпаки, служити своєю харизмою в Церкві. Тому звичайно гріхом не буде, коли ви залишите спільноту, бо ви залишитеся в спільноті, котрою є Церква. Кожен з нас має знайти свою дорогу до Бога. Спільноти повстають і мають за намір допомагати, відкривати цю дорогу, але ніколи не перешкоджати. Сама Церква є і має бути «Спільнотою спільнот». Тому так важливо, щоб спільноти не були замкнутими а відкривалися на вселенськість Церкви. 

А коли будь-яка спільнота починає закриватися на вселенськість Церкви, і починає говорити, що спасіння можна осягнути лише на «нашій дорозі», вона стає сектою. Можна сказати – християнської сектою. Коли мені говорять, що якщо покинеш, то загубишся і не віднайдеш спасіння поза нашою спільнотою, це є маніпулятивний сектантський підхід. 

Церква - це спільнота дітей Божих, що разом прямують до спасіння, і головним знаряддям Церкви не є страх, або маніпуляція, а є любов, єдність, мир. 



о. Олександр Халаїм    



Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі



Літо у Меджугор'є. Відпочинок у Хорватії та Словенії

На півдні Боснії і Герцоговини, неподалік берегів Адріатичного моря, розляглося невелике містечко Меджугор’є, яке більш відоме як місце посту, молитви та покаяння. ІПриєднайтеся до них і ви. Кажуть, ...

Семінар для подружніх пар у Меджугор'є. Осінній Будапешт

Невеличке хорватське селище в Боснії, яке розташоване біля підніжжя двох гір – Крживаца і Подбрдо, звідки його назва Меджугор’є, на початку 80-х років стало місцем об’явлення Пресвятої Богородиці і ...

Паломництво до Меджугор'є. Падуя та Венеція

Невеличке хорватське селище в Боснії, яке розташоване біля підніжжя двох гір – Крживаца і Подбрдо, звідки його назва Меджугор’є, на початку 80-х років стало місцем об’явлення Пресвятої Богородиці і ...

Паломництво з відпочинком на морі о. Корфу, Скоп'є, Меджугор'є та Словенія

о. Корфу .-  Скоп’є   2-х разове харчуванняПрограма туру:

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями