Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Папа: Слід наважитись звертатися до Бога: «Отче»
Всі новини

Папа: Слід наважитись звертатися до Бога: «Отче»

-1558510437052.JPG

Де шукати ядро християнської віри та молитви? Думками про це Святіший Отець поділився у заключній катехизі, присвяченій Господній молитві.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Де б ти не був, призивай Отця», – такою була тема повчання, яке Папа Франциск виголосив під час загальної аудієнції в середу, 22 травня 2019 р., підсумовуючи цикл повчань, присвячених молитві «Отче наш». Він зазначив, що християнська молитва зроджується саме «з відваги звертатися до Бога іменем “Отче”», саме в цьому «коріння християнської молитви». Тобто, не йдеться про «формули», але про «дитинну близькість, в яку нас вводить благодать».

За прикладом Ісуса

Наступник святого Петра підкреслив, що Ісус використовував різні вирази, звертаючись до Отця, в яких відлунює молитва «Отче наш». Наприклад, під час молитви в Гетсиманії Він взиває «Abbà! Отче!», просить віддалити «цю чашу», однак додає: «Та не що я хочу, а що ти».
«Як же не розпізнати в цій молитві, хоч і короткій, сліди “Отче наш”? Серед пітьми Ісус призиває Бога, звертаючись до Нього “Abbà”, з синівським довір’ям, але хоч і відчуває страх і тугу, просить, аби сповнилася Його воля», – сказав Папа, додаючи, що на інших сторінках Євангелії бачимо, як Ісус наполягає на тому, щоб учні розвивали дух молитви, наголошує, що молитва повинна бути наполегливою і пам’ятати про ближніх. А в словах: «Коли стоїте на молитві, прощайте, як маєте щось проти кого-небудь, щоб і Отець ваш, який у небі, простив вам провини ваші», також бачимо співзвучність з Господньою молитвою.
«В Євангелії від Луки Ісус повністю задовольняє прохання учнів, які бачивши, що Він часто віддаляється та поринає в молитву, одного дня вирішили попросити Його: “Господи, навчи нас молитися, як Іван Христитель навчив своїх учнів”. І тоді Вчитель навчив їх молитви до Отця», – нагадав Наступник святого Петра.

Головна дійова особа християнської молитви

Як зауважив далі Папа, беручи до уваги ввесь Новий Заповіт, чітко бачимо, що «першою дійовою особою християнської молитви є Святий Дух», і про це не слід забувати. Без сили Святого Духа ми ніколи не зможемо молитися, бо «це Він молитися в нас, спонукає нас молитися добре». Тому ми повинні просити в Нього, аби «навчив нас молитися».
«Він, – сказав Глава Католицької Церкви, – дихає в серці кожного з нас, Ісусових учнів. Святий Дух робить нас спроможними молитися як Божі діти, якими ми дійсно є завдяки Хрищенню. У молитві Святий Дух веде борозною, яку для нас проклав Ісус. В цьому й полягає таємниця християнської молитви: завдяки благодаті ми втягнені в цей діалог любові Пресвятої Тройці».

Ядро віри й молитви

За словами Папи, іноді, в молитві Ісуса звучали слова, «дуже далекі» від «Отче наш». Наприклад, слова з 22 Псалма, проказані на хресті: «Боже мій, Боже мій, чому Ти мене покинув». «Чи може небесний Отець покинути Свого Сина? Без сумніву, що ні. Однак, любов до нас привела Ісуса аж до цієї точки: до досвіду покинення Богом, Його віддаленості, бо Він взяв на Себе всі наші гріхи», – сказав Наступник святого Петра, додаючи, що навіть «в цьому тужливому воланні» залишається «Боже мій», і в цьому «мій» – ядро взаємин з Отцем, «ядро віри та молитви».
«Ось чому, відштовхуючись від цього ядра, християнин може молитися в кожній ситуації. Він може взяти всі молитви з Біблії, особливо, Псалми, але може також молитися численними виразами, які протягом тисячоліть історії зринули з сердець людей. Й ніколи не переставаймо розповідати Отцеві про наших братів і сестер у людстві, аби ніхто з них, особливо, бідні, не залишилися без утішення та частки любові», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи:
«Наприкінці цієї катехизи можемо повторити цю молитву Ісуcа: “Я прославляю тебе, Отче, Господи неба й землі, що ти втаїв це від мудрих та розумних і відкрив немовляткам”. Щоб молитися, ми повинні стати немовлятами, щоб Святий Дух увійшов у нас та саме Він провадив нас у молитві».

VATICAN NEWS
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі



Відпочинок на морі о. Корфу

о. Корфу .-  Скоп’є   2-х разове харчуванняПрограма туру:

Відпочинок на морі в Греції з паломництво в Меджугор'є

о. Корфу . (6 днів, 5 ночей) - Меджугор’є (4 дні, 3 ночі) Скоп’є  (1 день, 1 ніч)2-х разове харчування,  ПЕРША ЛІНІЯ!

Відпочинок у Греції з паломництвом до Меджугор'я



Паломництво до святого Афону

Тур до найбільшої святині православного світу - монашої республіки Афон в Греції. Сюди мріє потрапити, мабуть, кожен християнин східного обряду. Афон – це єдине місце на землі, де світська влада і ...

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями