Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Папа: Ісус дає нам Свою любов, щоб ми нею любили ближніх
Всі новини

Папа: Ісус дає нам Свою любов, щоб ми нею любили ближніх

2019.05.19 Regina Coeli

У чому полягає «новизна» заповіді любові, яку Христос залишив Своїм учням під час Тайної Вечері? Відповідь на це дав Святіший Отець, промовляючи до паломників, які зібралися у Ватикані.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан
Любов, яка об’явилася на Христовому хресті, перетворює в тілесні наші кам’яні серця та робить спроможними прощати і любити ворогів. Таким думками Папа Франциск поділився під час недільної зустрічі з римлянами та паломниками з нагоди опівденної молитви до Пресвятої Богородиці.

Нова заповідь

Промовляючи перед проказуванням молитви «Царице Неба» до вірних, які 19 травня 2019 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, не злякавшись проливної зливи, Святіший Отець коментував так звану «прощальну промову» Ісуса, почерпнуту з Євангелії від Івана. Обмивши ноги апостолам, Христос сказав: «Нову заповідь даю вам: щоб ви любили один одного! Як Я полюбив вас, щоб і ви любили так один одного».
Але в чому ж полягає ота «новизна»? Папа звернув увагу на те, що вже в Старому Завіті Бог наказував своєму людові любити ближнього, як себе самих, а Ісус, відповідаючи на запитання про «найбільшу заповідь», говорив, що любити Бога всім серцем, а ближнього як себе самого.
«Давня заповідь любові – любити Бога і ближнього – стала новою, бо була доповнена ось цим додатком: як я вас полюбив. Вся новизна, – пояснив Наступник святого Петра, – полягає і любові Ісуса Христа, з якою Він віддав Своє життя за нас. Йдеться про Божу любов, загальну, безумовну та безмежну, вершина якої – на хресті. В цю хвилину найбільшого пониження та віддання себе в руки Отця, Божий Син показав і дарував світові повноту любові».

Гідні любові

За словами Святішого Отця, роздумуючи над Страстями, учні збагнули значення слів: «Як в вас полюбив, так і ви любіть одні одних». Ісус перший полюбив нас, не зважаючи на нашу слабкість й обмеження. Він вчинив так, щоб ми були «гідними Його любові», яка не має обмежень і не знає кінця. Й даючи нам нову заповідь, Він просить, щоб ми любили не лише «нашою любов’ю», але «Його любов’ю», яку в наші серця вливає Святий Дух.
«Таким чином і лише так ми можемо любити одні одних не лише так, як любимо себе, але так, як Він нас полюбив, тобто, безмірно більше. Бог, у дійсності, любить нас набагато більше, ніж ми любимо себе. Й тоді можемо повсюди поширювати зерна любові, яка оновляє стосунки між людьми та відкриває горизонти надії», – сказав Папа, додаючи, що ця любов робить нас «новими людьми», тобто, «братами й сестрами в Господі», Божий люд, Церкву, в якій «всі покликані любити Христа, а в Ньому – одні одних».

Єдина сила

«Любов, яка проявилася на Христовому хресті й жити якою Він нас закликає – це єдина сила, яка перетворює наше кам’яне серце в тілесне, єдиною силою, спроможною перемінити наше серце, є Ісусова любов, якщо ми нею любимо. Ця любов робить нас спроможними любити ворогів і прощати кривдникам», – сказав Святіший Отець, заохотивши слухачів відповісти у своєму серці на запитання про те, чи ми «здатні любити своїх неприятелів». Адже кожен з нас має якщо не ворогів, то когось, хто виступає проти нас або ж скривдив.
«Любов Ісуса дає нам побачити, що інший – це актуальний або майбутній член спільноти Ісусових друзів, спонукає до діалогу й допомагає нам взаємно слухати й пізнавати одні одних», – вів далі Папа, додаючи, що вона відкриває нас одні на одних і робить здатними долати бар’єри слабкості та пересудів, зводячи мости й навчаючи нових шляхів. «Нехай же, – побажав він, – Діва Марія допоможе нам Своїм материнським заступництвом прийняти від Її Сини дар Його заповіді, а від Святого Духа – сили щоденно впроваджувати її в життя».

Оплески для нової блаженної

Проказавши молитву «Царице Неба» та уділивши присутнім Апостольське благословення, Папа зазначив, що напередодні в Мадриді була беатифікована Марія Ґвадалупе Ортіс де Ландасурі, мирянка з «Opus Dei», яка «з радістю служила ближнім, поєднавши вчителювання та звіщення Євангелія». «Її свідчення є прикладом християнських жінок, заанґажованих в соціальне служіння та наукові пошуки», – сказав він, закликавши привітати нову блаженну оплесками.


VATICAN NEWS

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі



Відпочинок на морі о. Корфу

о. Корфу .-  Скоп’є   2-х разове харчуванняПрограма туру:

Відпочинок на морі в Греції з паломництво в Меджугор'є

о. Корфу . (6 днів, 5 ночей) - Меджугор’є (4 дні, 3 ночі) Скоп’є  (1 день, 1 ніч)2-х разове харчування,  ПЕРША ЛІНІЯ!

Відпочинок у Греції з паломництвом до Меджугор'я



Паломництво до святого Афону

Тур до найбільшої святині православного світу - монашої республіки Афон в Греції. Сюди мріє потрапити, мабуть, кожен християнин східного обряду. Афон – це єдине місце на землі, де світська влада і ...

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями