Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Не буду голосувати, мій голос нічого не змінить…
Вечірні чування в Мукачеві з Радіо Марія! За участю сестри Ліджі Паяпіллі!
Всі новини

Не буду голосувати, мій голос нічого не змінить…



Часто можна почути такий вислів. Так прикро і боляче, що таких осіб досить багато навіть серед християн. Я не є політиком чи якимось соціальним працівником, але виникає питання, яке нуртує і не дає спокоющо можу я як свідомий християнин запропонувати нашому суспільству? 


1. Звичайномолитва.

Щоб пам’ятати, що кожна добра справа бере початок від Бога, щоб ми змогли вибрати того, хто буде гідним провідником нашого народу протягом наступних років. Бог на початку Бібліїдаючи нам землю, закликає співпрацювати з Ним. 

Папа Йоан Павло ІІ говорив, що свідомий християн має бути присутнім у всіх сферах суспільного життя. Повторюю: у всіх, адже  віра - це не приватна справа. Віра є живою лише тоді, коли я засвідчую моїм життям, що зустрів Христа, який постійно мене перемінює. І я, як свідомий християнин, втілюю в сіру буденність моє життя вірою. В четвер після попільної середи в римо-католицькій Церкві ми молилися: «Всемогутній Боже, випереджай своїм натхненням наші вчинки та супроводжуй їх своєю допомогою, щоб кожне наше діяння від Тебе починалося і в Тобі знаходило довершення».

2. Важливо, щоб ми, християни, не забували, що Церква - це спільнота надії. Як важко жити без надії. Скільки років, десятиліть наша ненька Україна перебувала в темряві поневолення тоталітаризму, брехні, скарг, корупції…Можна цей «чорний список» продовжувати. Але я християнин, я вірую в воскресіння. І вірую, що моя країна воскресне. І що в нашій країні запанує мир, спокій і благополуччя. Але воскресне тоді, коли я воскресну з брехні, ненависті, корупції, різних «структур гріха». 

Найперше, щоб відкотити камінь від інших, маю відкинути свій. Віднайду там ситуацію при гробі Лазаря. Минуло вже чотири дні після його смерті. Коли Ісус прагне втрутитися в дану ситуацію, сестра Лазаря  говорить простим нашим людським мисленням: «Господи, може, непотрібно?» «Відкотіть камінь», звелів Ісус. Марта ж, сестра померлого, каже йому: «Господи, відгонить уже: четвертий бо день.» (Йн 11,39). Прошу вибачення, можливо, когось буде різати в вухо, але сестра говорить: «Господи залиши цю справу, вже просто смердить, неприємний запах.» Якщо хочемо перемін, то весь сморід має вийти з нашого життя, маємо викинути все, що несе в собі смерть. 

Практично більшість нашого населення - це християни. Ми розпочали час Великого Посту. Найперше маємо роздумувати, що я можу зробити, щоб змінився я, а не інші навкруги? Диявол, спокушаючи Ісуса Христа, намовляє просто зупинитися на собі, не йти далі. Не йти проповідувати, не йти до Єрусалиму, не вмирати. Але тоді не було б воскресіння. Якщо прагнемо, щось змінити в нашому духовному, але також в суспільному життіпотрібно встати зі зручних диванів і йти проти структури гріха і смерті. Але, щоб перемогти, вони для початку мають померти в мені. 

3. І тут важливо зрозуміти, що віра в воскресіння – це  не лише якась давня історична подія, а конкретний факт, що зараз має відбуватися в моєму житті і через мене. Я маю бути свідком воскресіння, завдяки тому, що вибираю світло. 

Тому таким важливим є голос кожного свідомого і відповідального громадянина України. Бути свідомим, не йти за емоціями, за фальшивими обіцянками, а насправді шукати того, хто може вести мою країну в майбутнє. Ми маємо просити про мудрість Соломона, щоб вдивляючись в Боже Об’явлення в правді, яку мені відкриває Бог, йти дорогою істини, а не за фальшивими обітницямиза підкупом в 500 гривень, чи просто за декількома кілограми гречаних круп. Дивімося і пильнуймо, щоб наше серце не зажиріло гріхом. Бо буде інфаркт. А часто духовний інфаркт -  набагато страшніший, ніж фізичний. Адже мені здається, що я живу, а так насправді…

4. Християнство не має бути маніпуляцію, а цінністю, якою насправді живемо. Бог став бідним, щоб збагатити кожного з нас… Бог ніколи не може бути додатком до програми, Бог має бути початком і кінцем кожного нашого починання. На превеликий жаль, ми часто забуваємо про християнські цінності. Отці Церкви твердили: якщо людина не приймає Христової любові, це стає для неї не просто каліцтвом, а самою смертю. Без Бога людина завжди самотня. А цивілізація самотності не може існувати довго, вона закрита на майбутнє. Про це дуже добре говорив кардинал Д.Г.Ньюмен: «Християнський світ поступово вичерпує себе й робиться безплідним, подібно до того, як перетворюється на пісок земля, яку занадто довго обробляли». 

Тому так важливо молитися про правдивого лідера, як політичного так і  духовного. Ми втомилися і тому падаємо на дусі, але не маємо права допускати до падіння духа надії на завтра. Заради нашого майбутнього і нашої країни. Україну нам дарував Господь, і ми маємо її любити. Бо якщо не любитимемо краю де живемо - ми чужі, ми інопланетяни. Часто ми - трутні, які живуть, але постійно чимось невдоволені і не знаємо чого прагнемо. Так боляче мені чути фразу «що мені дала ця країна?»… Можливопотрібно нам не лише перед виборами перестати егоїстично мислити?! А запитати себе конкретно: «що я дав для моєї країни, що даю для неї зараз в цю мить Є досить велика кількість «пасивних» громадян, з «пасивною свідомістю», вони майже ніколи не роблять вибір, не беруть участь в житті країни, але найперші починають критикувати і поливати брудом.

Що посієш, те й буде рости. Тому михристияни, повинні мати стиль Ісуса Христа. Дивитися по-іншому на світ, через призму Євангелія. Ісус пропонує щось нове, так! Тому, що Добра Новина є завжди новою. Господь ніколи не критикує саму особу, а лише помилковий, тобто гріховний спосіб мислення і конкретне гріховне діяння. Він чітко вказує на помилки і говорить правду, що  не ранить, а підносить, не принижує, а будує. Потрібно запропонувати щось цінне, щось Вічне. Ми часто думаємо, що ми є християнами і цього є досить.      Церква має бути місцем не моралізації, а гуманізації. Ми можемо мати прекрасні схеми, механізми, проекти, але якщо не змінимось ми, то все зруйнується. Ми можемо перемогти «структури гріха», але починаючи з себе.  


Християни є громадянами не лише Божого Царства. Бог кожному з нас дарував країну, і тому черпаючи мудрість з Божого Слова, вартує в земному бутті впроваджувати це Слово в реальність. Щоб воно тут, зараз, серед нас ставало дійсністю.


Виникає лишень питання: чи я цього хочу? Чи я не призвичаївся до певних схем і мені так набагато зручніше? Чи шукаю я Правду і готовий прийняти її і Нею, жити?

Сказав же до Нього Пилат: «Так Ти Цар?» Ісус відповів: «Сам ти кажеш, що Цар Я. Я на те народився, і на те прийшов у світ, щоб засвідчити правду. І кожен, хто з правди, той чує Мій голос.» Говорить до Нього Пилат: «Що є правда?» (Йн 18,37-38). 

Пилат стоїть поруч Правди та не бачить її. Щоб побачити її він має зректися своїх амбіцій, своїх страхів, але він замість правди вибирає приязнь з Цезарем. Пилат звільняє Вараву – злочинця, а Бога засуджує на смерть. Вибір перед нами, вибір дороги правди триває, і немає якихось інших виборів, є вибір Правди, що провадить до життя, або вибір зречення Правди, що провадить до смерті. 

Я піду голосувати, тому що я вірю в краще майбутнє моєї країни. Я  люблю свою країну і прагну брати відповідальність за неї. Я піду голосувати, тому що це є мій обов’язок як громадянина і як християнина!

о. Олександр Халаїм   

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Меджугор'є в часі об'явлення Богородиці. Святині Будапешту

У Меджуґор’ї (Читлук, Боснія і Герцоговина) уже більше 30-ти років шестеро молодих людей, що цілком заслуговують на довіру, свідчать під присягою, що з 24 червня 1981 року і до сьогодні майже щоденно ...

Весняний Париж

«Побачити Париж та померти!» - майже всі знають цю відому фразу, але не знають звідки вона з’явилась. А сказав її відомий письменник Ілля Еренбург. На початку 20 століття він вирішив познімати ...

Паломництво до Ізраїлю. Свята Земля

Протягом року Паломницький Центр ВІФЛЕЄМ організовує паломництва у Святу Землю – місце де прожив своє земне життя наш Господь Ісус Христос.

Кіпр - острів святих + відпочинок на морі

Кіпр, захищений пасмами гірських хребтів, з його печерними лабіринтами і непрохідними стежками, був прихистком для християн не тільки в період їх переслідування поганами чи турками-османами – він ...

 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями