Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Папа: Любов до Бога і до ближнього є невіддільними
Всі новини

Папа: Любов до Бога і до ближнього є невіддільними



Євангельська розповідь про заповіді любові була в центрі уваги повчання, яке Святіший Отець виголосив перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у першу неділю листопада.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Любити Бога означає кожного дня вкладати свої сили в те, щоб бути Його співробітниками у беззастережному служінні нашому ближньому»: коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 4 листопада 2018 р., уривок з 12-ї глави Євангелії від святого Марка, в центрі якого лежить заповідь любові, Папа Франциск наголосив на тому, що любов Бога і любов ближнього є невіддільними.

Заповіді любові зі скарбу віри вибраного народу

Святий Марко розповідає про те, як один книжник запитував Ісуса про найбільшу заповідь. Христос відповів йому, цитуючи визнання віри, яким, – нагадав Святіший Отець, – «кожен ізраїльтянин розпочинає та завершує свій день». Воно походить з Книги Второзаконня та розпочинається словами: «Слухай, Ізраїлю! Господь наш Бог – єдиний Господь».
«Таким чином, Ізраїль зберігає свою віру в фундаментальній дійсності всього свого кредо: існує єдиний Господь і цей Господь є “нашим” в тому значенні, що пов’язаний з нами нерозривним союзом, полюбив нас, любить і завжди любитиме», – сказав Глава Католицької Церкви, додаючи, що саме з цього джерела походить ота подвійна заповідь: «Любитимеш Господа, Бога свого, всім серцем своїм, і всією своєю душею, і всім своїм розумом, і всією своєю силою […] Любитимеш свого ближнього, як самого себе!».

Невіддільність любові до Бога та до ближнього

«Обравши ці два слова, з якими Бог звертається до Свого народу, та поставивши їх разом, Ісус навчив нас один раз і назавжди, що любов до Бога і любов до ближнього є невіддільними, більше того, вони підтримують одна одну», – вів далі Папа, додаючи, що хоч вони представлені послідовно, у дійсності, вони є двома сторонами однієї медалі, стаючи «справжньою силою віруючого».
За словами Святішого Отця, любити Бога означає «жити Ним і для Нього, тим, Ким Він є та для того, що Він чинить». А наш Бог – це «беззастережне дарування, безмежне прощення та взаємини, які просувають та спричиняються до зростання». «Любити Бога, – наголосив він, – означає щоденно вкладати свої сили в те, щоби бути Його співробітниками в безумовному служінні нашому ближньому, в шукання безмежного прощення та в розвиванні взаємин сопричастя та братерства».

Ближнього не обираємо заздалегідь

Далі Папа звернув увагу на те, що в цьому уривкові не уточняється, хто є ближнім. Бо ним є людина, яку зустрічаємо на своїй дорозі, в нашій щоденності. «Не йдеться про те, щоб заздалегідь обирати свого ближнього, бо це не по-християнськи, вважати ближнім того, кого собі заздалегідь обираю, є поганським. Йдеться про те, щоби мати розплющені очі, щоб побачити його, та серце, аби бажати йому добра», – сказав він, наголошуючи на необхідності «вправлятися в тому, щоби дивитися поглядом Ісуса», пам’ятаючи, що голодний потребує не лише «тарілки супу», але й «усмішки, слухання і також молитви, навіть проказаної разом».

Не лише ініціативи, але й стосунки

Як зауважив Святіший Отець, ця євангельська розповідь заохочує нас «не тільки зосереджуватися на нагальних потребах» наших ближніх, але бути уважними і до потреби «братерської близькості, сенсу життя та лагідності». «Це ставить виклик перед нашими християнськими спільнотами: йдеться про те, щоби уникнути небезпеки бути спільнотою, в якій живуть численними ініціативними, але незначними стосунками, я би назвав цю загрозу перетворитися в “пунктами надання послуг”, де замало товариства в повному та християнському значенні цього слова», – сказав Папа, підсумовуючи:
«Бог, Який є любов’ю, створив нас для любові і щоб ми могли любити, перебуваючи в єдності з Ним. Ілюзією є претензії на те, щоб могти любити ближнього без того, щоб любити Бога, і так само ілюзією є претендувати на те, щоб любити Бога без любові ближнього. Два виміри любові, до Бога і до ближнього, є в своїй єдності характерною ознакою Христового учня. Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам прийняти та щоденно свідчити в своєму житті це сяюче повчання».

Приклад милосердя нової блаженної

Після проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск склав співчуття з приводу терористичного нападу на християн в Єгипті, а тоді зазначив, що напередодні, в катедральному соборі Римської дієцезії – папській базиліці Святого Івана на Латерані, була проголошена блаженною мати Клелія Мерлоні, засновниця Сестер Апостолок Пресвятого Ісусового Серця.
«Це була жінка, яка повністю віддалася Божій волі, була ревною в милосердній любові, терпеливою в доланні негараздів та геройською в прощенні. Дякуймо Богові за сяюче євангельське свідчення нової блаженної та наслідуймо її приклад доброти та милосердя», – сказав він, закликавши паломників привітати нову блаженну оплесками.



Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі



Палосництво з відпочинком на морі о. Корфу

о. Корфу .-  Скоп’є   2-х разове харчуванняПрограма туру:

Відпочинок на морі в Греції з паломництво в Меджугор'є

о. Корфу . (6 днів, 5 ночей) - Меджугор’є (4 дні, 3 ночі) Скоп’є  (1 день, 1 ніч)2-х разове харчування,  ПЕРША ЛІНІЯ!

Паломництво до святого Афону

Тур до найбільшої святині православного світу - монашої республіки Афон в Греції. Сюди мріє потрапити, мабуть, кожен християнин східного обряду. Афон – це єдине місце на землі, де світська влада і ...

Літо у Меджугор'є. Відпочинок у Хорватії та Словенії

На півдні Боснії і Герцоговини, неподалік берегів Адріатичного моря, розляглося невелике містечко Меджугор’є, яке більш відоме як місце посту, молитви та покаяння. ІПриєднайтеся до них і ви. Кажуть, ...

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями