Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Монсеньйор Хосер: «У Меджуґор’ї сім’ї віднаходять своє коріння»
Всі новини

Монсеньйор Хосер: «У Меджуґор’ї сім’ї віднаходять своє коріння»


"Криза сімї жахлива, і потрібно повертатися до початку, до Божого замислу, до образу Святого Сімейства. Саме тому стільки сімей приїжджає до Меджуґоря». Це слова архієпископа Хенріка Хосера, постійного апостольського візитатора в парафії Меджуґоря, на вігілії під час Усесвітньої зустрічі сімей у Дубліні. (Зустріч відбулася з 21 -  26 серпня 2018 р.)

«Сьогодні, коли криза сімї жахлива, критичне значення має повернення до коріння, до Божого замислу, до образу Святого Сімейства. Саме тому стільки сімей приїжджає до Меджуґоря». Ці слова монсеньйора Хенріка Хосера, польського архієпископа, призначеного 31 травня Папою Франциском постійним апостольським візитатором у парафії Меджуґоря. Його місія винятково пастирська, але говорить про увагу Святого Престолу до опіки мільйонами паломників, які приїжджають до цього невеличкого містечка в Герцеговині, де, як вважається, протягом останніх тридцяти семи років являється Богородиця. Свою місію монсеньйор Хосер виконує в тісній співпраці з місцевими священиками й паломниками. 

Щоранку о 7.30 він служить Месу хорватською в церкві Святого Якова. Після її закінчення ми підійшли до нього привітатися. Дізнавшись, що я журналіст, він спершу насторожився («Я не буду говорити про Меджуґорє»), але став більш відкритим, коли я попросив про інтервю на тему сімї. Бесіду ми продовжуємо в одній із кімнат адміністрації парафії  просторій, хоча обставленій по-спартанськи двома столами й кількома стільцями, і в якій є можливість спокійно поспілкуватися.  

 Монсиньйоре Хосере, одна з найдивовижніших речей у Меджуґорї  це те, як багато сімей у повному складі приїжджає сюди на паломництво. Водночас це наводить на думку про Дублін, де найближчими днями відбудеться Всесвітня зустріч сімей, яку заснував св. Іван-Павло ІІ 1994 р. та яку відтоді проводять що три роки. У Меджуґорє сімї приїжджають спонтанно, без будь-якого офіційного скликання. Чим можна це пояснити?

 Вони приїжджають, тому що віднаходять тут коріння сімї. Маріанський культ у Меджуґорї повязаний з постаттю Богородиці, покровительки сімї. Навіть не роблячи сімю основною темою, люди приїжджають сюди, щоб слухати й вчитися не тільки покликання, але й місії сімї у світі. Вони вчаться, як проживати своє покликання в історичний момент, коли криза сімї досягла піку. Кілька днів назад мене потрясло, коли я дізнався, що за даними Євростату, сімдесят відсотків дітей в Ірландії народжуються поза шлюбом. Сімдесят відсотків! Неймовірно, якщо згадати, що це католицька Ірландія. 

 І діти  найперші жертви цієї кризи.

 Це дійсно жахливо. Особливо виділяється серед усього феномен педофілії, не тількисеред священиків, але й у суспільстві. Це зазіхання на дитячу святість та невинність. Господь говорить абсолютно ясно, у чому тяжкість цього гріха, і це найгірший гріх, який домінує сьогодні в суспільстві. Це явна ознака того, що звязок із Господом порушений. Нині очевидно, що суспільство живе лише в горизонтальному вимірі, без орієнтації й без напряму. Єдиний спільний знаменник  це, схоже, економіка, особистий інтерес та егоцентричне особисте задоволення.

 Якщо в такій складній ситуації стільки сімей приїжджає до Меджуґор’я, видно, тут присутній якийсь посил, який актуальний також для тих, хто буде на зустрічі в Дубліні найближчими днями. У чому полягає цей посил?

 Нам потрібно знову запропонувати в якості зразка Святе Сімейство та подумати над тими факторами, які створюють здорове, проваджене у святості сімейне життя,  починаючи з материнства Божої Матері, Яка є також і нашою Матірю, і Царицею миру. Починати потрібно із внутрішнього миру, із миру в серці, із того, щоб «відкрити ваші серця Богові». Це основа всього. Розлад у парах народжується із розладу в серці  ми звинувачуємо одне одного, а відтак віддаляємося одне від одного. У суспільстві відбувається сьогодні те ж саме: усі звинувачують усіх  це робота лукавого, він майстер звинувачень та розділів. Згадаймо сам початок: Адам звинувачує Єву, і разом вони звинувачують Бога. Богородиця ж  Цариця миру, Вона допомагає нам відтворити єдність у серці й затим єдність із іншими, у сімї, у суспільстві, у відносинах між народами. Без цієї материнської постаті ми великими економічними й технологічними зусиллями вибудували вавилонську вежу й опинилися розгубленими та розсіяними. Кардинал Люстіже говорив, що противага вавилонській вежі  це Пятидесятниця, коли після зішестя Святого Духа всі розуміли святого Петра своїми мовами.

 Яке завдання святого Йосифа у Святому Сімействі?

 Він  важлива постать у нинішньому суспільстві. Французька революція вбила постать батька, батьківство Бога-Отця. Йосифові доручена відповідальність за жінку й дитину. Це до Йосифа звернувся архангел: «Устань, візьми Дитятко і Його Матір, і втікай у Єгипет» (Мт. 2: 13),  і він же потім повинен був привезти їх назад до Назарета. Це його відповідальність. Йому також довірена відповідальність захищати Божу Матір, поки Вона чекала на Дитя, і він стає свідком народження Ісуса. Багато років він був наставником Ісуса в Його чоловічності. Не випадково в каноні Меси Йосиф згадується перед апостолами.

 А Син… 

 Один із найзворушливіших моментів  епізод із дванадцятилітнім Ісусом, коли батьки шукають Його й Богородиця каже: «Ось батько Твій і Я, боліючи, Тебе шукали» (Лк. 2: 48),  а Син наполягає на Своїй перспективі життя  творити волю Отця. І це відразу стає також перспективою Марії та Йосифа, оскільки вони відкривають Ісуса не тільки як Сина людського, але й Сина Божого. 

 Св. Іван-Павло ІІ був твердо переконаний. Що остання битва між Богом і сатаною буде довкола сімї. З цієї причини він хотів створити Папську раду по сімї, Інститут вивчення сімї та Всесвітні зустрічі. Чи згодитеся ви, що усвідомлення цього в Церкві сьогодні втрачено?

 Так, безумовно. Але найперше ми втратили розуміння початку, розуміння Божого задуму про творіння. У бесідах із фарисеями Ісус завжди звертається до початку, наприклад, коли Йому ставлять питання про розлучення. Ми повертаємося до того ж: до порушення союзу з Богом, яке не дозволяє нам мати цілісне поняття реальності. Усе фрагментарне, як мозаїка, що розпалася. Труднощі для сімей сьогодні в тому, аби проживати свою буттєву, онтологічну, метафізичну сутність. Усе це нам потрібно відновлювати, саме тому вірних приваблюють великі марійські святилища: через людськість Марії й Ісуса ми заново відкриваємо Божий задум. 

 Чи є користь від цих Усесвітніх зустрічей? Багато хто в цьому сумнівається.

 Проблема насправді в тому, що не вистачає роботи на базовому, низовому рівні Церкви. Те, що відбувається в парафіях й окремих спільнотах, важливіше від того, чого досягають на конгресах, тому що на конгреси їдуть ті, кого переконувати вже не треба. У світі велика кількість конгресів, де обговорюють сімю, біоетику й природні методи, але на рівні парафій при цьому робиться дуже мало. Це трагедія, коли навіть священики не завжди добре підготовані для пастирської опіки над сімями. Йдеться не тільки про передові психологічні ідеї чи навчальні діалоги. Треба розуміти й духовний бік, і фізичний аспект сімї. Я доктор зі спеціалізацією з біоетики, я знаю, що має на увазі біологія парних стосунків, що це не є другорядним, це дуже важливе в стосунках.

 Зустріч у Дубліні співпадає з оприлюдненням шокуючих фактів про сексуальне насилля протягом тривалого часу з боку священиків і навіть єпископів. Спірним є й те, що Всесвітня зустріч сімей приймає людей, які просувають у Церкві питання ЛГБТ.

 Історії про священиків, які скоїли сексуальне насилля,  це величезний скандал. Ті, хто здійснив ці дії, повинні бути негайно відсторонені від священичого служіння. 

 Дехто намагається скористатися цим, аби «нормалізувати» гомосексуальність.

 Цього Церква прийняти не може. На жаль, є єпископи, які грають на цьому, кажуть трішки «так» і трішки «ні» та виправдовують це тим, що врешті такими їх створив Бог. Але це неправда. Бог створив людину як чоловіка і жінку. Церква ніколи не може сприйняти цю ідею. Проти цього треба боротися. Я не раз цілком ясно висловлювався проти гендерної ідеології. Головні її жертви  молоді люди, частково через те, що всі засоби масової інформації еротизовані, реклама, Інтернет повні еротизму. Переконання, що всі повинні займатися сексом, усі без винятку, тому що це корисно, допомагає від депресії й т. д., жахливе. Секс звели до функцій спорту та гігієни. Молодь не навчають цнотливості, і це катастрофа: без володіння собою вірність неможлива. А вірність  критерій справжньої любові.

 Дуже часто, стикаючись із цією ситуацією, клерики замість того, аби казати правду, впадають у «політичну коректність». І сімям нема на що опертися й нема до кого звернутися по допомогу. Що робити звичайній сімї, яка шукає проводу?

 Це правда, ми в пустелі. Треба повертатися до Бога, тому що тільки Він може втрутитися. Мій єпископський девіз  «Бог більш великий»: потрібно молитися, аби Він втрутився в цю ситуацію. Явління девятнадцятого й двадцятого століть, безумовно, є прикладом такого Божого втручання, особливо Фатіма. Я люблю роздумувати про життя Мойсея: він прожив усього сто двадцять років, тобто тричі по сорок років. Сорок, як відомо, число символічне. Воно позначає не хронологічний час, а kairos, час здійснення чогось. Перші сорок років Мойсей провів у навчанні: відвідував школу фараона, вивчав науки, мистецтва… У наступні сорок років він став революціонером, прагнув здійснити свої ідеї й змінити світ  революціонер. Тому втратив усе. У цей момент і втручається Бог: він зустрічає Бога в кущі, що не згорає, і останні сорок років проводить у місії, яку направляє Бог. Сьогодні ми в такій же ситуації, що й Мойсей наприкінці своїх других сорока років  у пустелі. Треба прикликати Боже втручання.     


MEDJUGORJE-INFO.COM
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
 
АКЦІЙНА ЦІНА у паломництво до МЕДЖУГОР'Є. Осінній Будапешт

АКЦІЙНА ЦІНА!!! Невеличке хорватське селище в Боснії, яке розташоване біля підніжжя двох гір – Крживаца і Подбрдо, звідки його назва Меджугор’є, на початку 80-х років стало місцем об’явлення ...

Проща до Люрду

Національна проща до Люрду. Відкрий паломництво по-новому!

Свята Земля (Львів/Київ)

Паломницький тур до Ізраїлю – місця, де провів своє земне життя Спаситель. Щоденно Літургії у святих місцях. Відвідування всіх святинь, пов'язаних з земним життям Ісуса. Паломництво відбувається у ...

Європейський вікенд: духовні таємниці Відня та Будапешта

Запрошує на незабутні вихідні до чарівного Будапешта та величного Відня. Якщо хочете трішки відпочити і духовно обновитись – Вам з нами! Пам’ятайте, спогади- це єдине, що залишиться у Вашому серці ...

Паломництво у Меджугор'є. Час об'явлення Пресвятої Богородиці

Меджугор`є  унікальне місце на землі, світовий центр молитви,  куди стікаються люди з усього світу... Тут  події розпочались 21 червня 1981р і згідно слів візіонерів, Богородиця об`являється ...

Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Меджугор'є: Статистика за червень, 2018
Краще за тиждень
Мультимедія
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями
5 нових християнських кінострічок для осінніх рефлексій
Завершилась велелюдна Успенська проща у Зарваниці
Тисячі вірних взяли участь у поході зі свічками у Зарваниці
Успіння Пресвятої Богородиці. Історія та традиції свята