Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Краса жінки: Як її бачить Бог?
Всі новини

Краса жінки: Як її бачить Бог?

Дорогі сестри! Давайте поговоримо про красу з Божої точки зору. Є така єврейська молитва, якою моляться ортодоксальні єврейські чоловіки. Щоранку вони моляться так: "Дякую, Боже, що Ти не створив мене жінкою». Уявляєте собі? Як вони можуть так молитися ?! А хтось знає жіночу відповідь на таку чоловічу ортодоксальну молитву? Я вам підкажу. Жіноча молитва щоранку звучить так: "Благословен Ти, Господи Боже наш, Царю Всесвіту, який створив мене за Своєю Волею".

ВИ - НЕ Є ПОМИЛКОЮ!
Так, це була Його воля створити кожну з вас, саме такою якою ви є: з вашим кольором очей, відбитками пальців, тембром голосу, фігурою. Це була Божа воля створити кожного з нас. І найперше і найголовніше, що Бог створив жінку за образом і подобою Своєю: "І створив Бог людину за образом Своїм, за образом Божим створив, чоловіком і жінкою сотворив їх. "(Буття 1:27).

Ви - не випадковість, не помилка батьків, не просто якийсь збіг обставин. Господь спочатку хотів створити кожну з нас. Він спочатку хотів вдихнути в нас Своє дихання життя, дати Свій план для нашого життя, дати будучність та надію для кожної з нас. Він нас формував і ми можемо це прочитати в псалмі:

"Ти створив моє нутро, ти мене виткав в утробі матері моєї. Хвалю тебе, що сотворив мене так дивно; діла твої предивні, ти душу мою знаєш вельми добре. Кості мої не були сховані від тебе, коли постав я таємничо, коли мене творено в землі глибоко. Очі твої бачили мої вчинки, усі вони записані у твоїй книзі; і дні, що ти мені призначив, коли ані одного із них іще не було." (Псалом 138, 13-16).

Господь малював нам брови, носик, Він вибрав нам вуха і волосся, Він торкався до вас ще в утробі матері. І знаєте, навіть вчені говорять, що це один із законів: на що людина дивиться, тим вона і стає. Якщо ти постійно дивишся на свої недоліки, якщо ти тільки їх бачиш в собі, - як ти можеш від них піти? Ніяк! Це замкнуте коло, коли жінка виявляється зациклена на тому, що їй в собі не подобається.

Але відкрию вам секрет, що оточуючі, швидше за все, не бачать цих недоліків. Вони не помічають, що щось не так з вашим носом або з вашим ростом. Перш за все, люди дивляться вам в очі: наскільки в них багато життя, багато миру і радості?

Це важливо для жінки - наскільки в її очах, в її душі багато миру, спокійного духу. Це видно по нашим очам.

І тут перед нами стоїть вибір: або ми наполегливо продовжуємо дивитися на свої погані риси, недоліки (на нашу думку) і, тим самим, самі вирішуємо, які ми; або ж погоджуємося здатися Богу і дивитися на Нього, закохуватися в Нього, тим самим, перетворюючись в Його образ, стаючи як Він.

ПРОНИКНИСЬ ЙОГО ЄЛЕЄМ
Весільна єврейська традиція говорить, що наречену перед весіллям готували цілий рік. В неї втирали єлей. Багато з вас вже чули це. Навіщо? Коли єлей втирається дуже-дуже довго, коли дівчина проходить повз - залишається шлейф. Таким чином, її природний запах витісняється з тіла. Вона стає просоченою тими оліями, які в неї втирали. Як це відноситься до нас, що віруємо в Ісуса? Ми - Його наречена і ми проходимо підготовку.

Дух Святий - це прообраз єлея, який повинен входити в нас, ми повинні просочуватися Ним. Для чого? Щоб наш «запах» витіснявся, щоб всі наші внутрішні колючки, всі наші депресії, озлобленості, рани дитинства, були прибрані. Щоб небесний єлей залікував, прибрав це все і щоб ми були підготовлені для Нього, як небесна наречена. Ось що хоче Наречений від нас. Щоб кожна з нас вже відпустила своє розуміння і сказала: "Все, я втомилася тримати марку, я здаюся, я хочу бути як Ти, я хочу бачити Тебе, я хочу перетворюватися в Твій образ, я хочу дивитися в Тебе як в дзеркало!"

Ви знаєте, що Бог не бреше? Все, що Він сказав у своєму Слові про кожну з нас - це істина! Істина про те, яка я, про те, що Він бачить, коли на мене дивиться. Бог каже кожної з нас: "Кохана моя, немає в тобі ні плями, ні пороку". Тільки те, що написано в Слові Божому, - це істина про нас. Він бачить нас так, як він написав у Своєму Слові і не витрачайте час, переконуючи Його, що ви, нібито, інші.

Є дуже цікаве тлумачення про жіночу красу в єврейських джерелах. Біблія, розповідаючи про праведних жінок Сарру, Ревеку і Рахиль, багато разів згадує, що вони були гарні. Якби це не мало значення, навіщо б тоді Біблія говорила про це?

Ми читаємо в Книзі Приповістей 31,30: "Краса то омана, а врода марнота, але дружина, що боїться Господа, гідна хвали". Сенс цього вірша в наступному: жіноча краса не є гідністю, якщо у жінки немає страху перед Небесами. Однак, якщо красива жінка богобоязлива, то її краса - це одна з переваг, які прославляють її. Якщо жінка богобоязлива - її краса не тільки фізична, а й духовна. І в такому випадку, її фізична краса є відображенням внутрішньої духовної краси.

Надзвичайно важливо саме те, що у нас всередині. Ми як глиняні судини, щось носимо всередині. А то, що зовні - це просто одежинка, посудина, в яку щось поміщено з Неба.

ДВІ ОЗНАКИ КРАСИ

1. У коментарях ми знаходимо, що "краса" - "хен" на івриті - перекладається як "щось несправжнє, оманливе, то, що представляється очам людини". Принадність жінка досягає за рахунок одягу, косметики. Це те, що можна своїми руками створити. І про це Притчі кажуть, що краса оманлива.

Як би красиво ми себе ні нафарбували, не намарафетили, істина є істина - ця краса оманлива. Тобто це обман, ілюзія, що не існує насправді.

Є такий жарт: якщо ти вибрав собі наречену, то прийди подивися на неї в 6 ранку, коли вона ще не нафарбувалася і є такою якою вона є. І ти побачиш, з ким ти будеш жити все своє життя.

2. Наступна властивість - врода марна. Слово "врода" на івриті це "йофі". Що ж сказано про красу? Що ця краса - це не обман, чи ілюзія, це те, що існує насправді. Це те, що всередині.

І про це цар Соломон каже, що така краса - теж марнота! Буквально «пара», вона не міцна і швидко випаровується без страху перед Богом. Тобто яким би сильним у тебе не був стрижень всередині, яким би міцним ти не був, які б установки у тебе не були всередині, - без Бога все це метушня, все це зруйнується в один момент і просто прийде до краху.

Без Бога ми можемо швидко стати марними, тому що наша власна внутрішня фортеця і краса без страху Божого - це пара, яка сьогодні є, а завтра немає.

У ЧОМУ КРАСА ЖІНКИ З БІБЛІЇ? ПРИКЛАД САРРИ
І ще один дуже цікавий коментар з єврейських книг про жіночу красу. Ви знаєте, що про Сарру йдеться в Святому Письмі, що вона була красива виглядом, що вона була прекрасна. І звернемо увагу, що є відмінності в описі краси язичниці і краси Сари в Біблії. Начебто, українське слово одне - і одна, і інша «красива», але в єврейських писаннях, в єврейських тлумаченнях є різниця.

Про язичницю Письмо говорить "ешет яфат тоара" - "жінка, що належить красі". Тобто жінка повністю належить своїй красі. Вона ніби її рабиня, заручниця. Без внутрішнього і духовного змісту - в ній немає нічого більше, ніж ця зовнішня краса.

Однак, про нашу праматір Сарру сказано інакше: "ешет яфат мар'е" - "жінка красивого виду». Чи не належить красі, але сама жінка красивого виду. Який тут акцент? Акцент на її особистості, на тому, що її зовнішня краса - це тільки відображення краси внутрішньої. Краса Сари виникала перш за все з того, ким вона була.

Отже, ми бачимо різницю між розумінням краси в язичницьких народах і народом Божим.

Язичниця - жінка, що належить красі, яка тільки про це і піклується, яка робить з краси ідола і витрачає години перед дзеркалом, щоб виглядати природно.

Сарра - повна протилежність жінці, яка красива тільки зовні. Її особистість, внутрішність була красивою. Пам'ятаєте історію з Авраамом, коли вони йшли по пустелі через різні країни, що він їй сказав? Він сказав: "Скажи, що ти моя сестра, тому що ти дуже красива." І також ми читаємо в Буття: "Коли ж він близько прийшов до Єгипту, то сказав Сарі, дружині своїй: ось, я знаю, що ти жінка, прекрасна видом" (Бут 12,11).

Хіба він не знав раніше, що його дружина красива? Звичайно ж, знав! Але думав, що раптом це тільки зовнішня краса, яка особливої цінності не має, а не справжня, що випливає з внутрішньої. Однак, після того, як вони довгий час провели в дорозі, в наметах, без води, в пісках і на вітрі, він дізнався, що Сарра як і раніше прекрасна, і зрозумів - це справжня краса. Під час довгого і важкого шляху людина набуває недостойного виду, але вона зберегла свою красу, бо була красивою особистістю з красивими принципами. В дорозі у жінки немає можливості стежити за собою так, як в звичайному житті. Але оскільки Сара залишалася красивою, незважаючи на тяготи шляху, він зрозумів, що це не оманлива краса.

Марія Кулумбегова

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Читають Коментують
У Львові розпочався “ІІ Форум відповідальних людей. Інновації”
21
Молитва. Антуан де Сент-Екзюпері
4
Люди працюють щонеділі і у святкові дні, і на них сипляться біди
4
П’ять речей, які варто знати про медалик св. Венедикта
3
Ось чому Господь зводить Вас з певними людьми, а потім відпускає їх
3
Чому священики одинокі? - Блог Сергія ІВАНИЦЬКОГО
3
В секторі Газа різко скоротилася кількість християн
3
На Великдень Церква США прийняла десятки тисяч нових католиків
3
10 глибоких християнських фільмів, заснованих на реальних подіях
3
"Батюшка! Обвінчайте нас, ми вже два тижні живемо разом, познайомилися на дискотеці. Більше не хочемо жити в гріху. Якщо ви нас не обвінчаєте, то будете мати гріх!" Я пінками вигнав їх аж на вулицю Соборну через сходи храму..." - отець Юстин РУСИН
3
"Марші ЛГБТ можуть знищити Україну! Я б не хотів, щоб ми продали Україну за безвіз" - владика Ян Собіло
3
Єпископ Йосиф (Мілян) на Черкащині освятив новий храм УГКЦ
2
«Масова культура і Церква – стереотипи і можливості», – тема свіжого номеру журналу «Патріярхат»
2
Мир нехай буде в тобі: гасло й логотип візиту Папи до Барі
2
«Бути Східною Католицькою Церквою сьогодні», — в Італії відбудеться зустріч східних католицьких єпископів Європи
2
 
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Меджугор'є: Статистика за червень, 2018
Мешканці півдня України недостатньо обізнані у питанні створення помісної Української Православної Церкви, - соцопитування
Краще за тиждень
Мультимедія
Екологічні акценти під час Загальнонаціональної прощі в Зарваниці
Програма з циклу «Діалоги з Патріархом» від 15 липня
«Нічого не очікуй, нікого не звинувачуй, зроби щось»: у Зарваниці молодь дискутувала, «як будувати рідну хату»
«Замість того, щоб будувати мури, будуймо мости!», - владика Михайло (Бубній) до молоді у Зарваниці
Посланник Папи Франциска в Зарваниці: «Молімося до Князя миру, аби зброя нарешті замовкла на цій улюбленій українській землі»