Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » Причина розчарувань – ми самі
Вечірні чування в Мукачеві з Радіо Марія! За участю сестри Ліджі Паяпіллі!
Всі новини

Причина розчарувань – ми самі


«Життя прожити – це не поле перейти», - говорить народна мудрість. Часто чув ці слова від моєї бабусі, а коли проходив сільськими полями, завжди пригадував собі ці слова і роздумував над ними. Життя – складна річ, іноді буває стільки проблем, що ми навіть не віримо у настання кращих часів.

Що ми бачимо у сучасному світі? А це: гнів, ненависть, жорстокість і бездушність, війна, зрада, лицемірна любов, нечесність, поганий приклад, розлюченість, покинутих дітей чи безпомічних літніх батьків тощо. Одним словом, бачимо зло. Причиною зла є гріх, який сидить у нас і пустив міцне коріння. Людина хоче добра, але чомусь отримує гірше і гірше. Тоді приходить розчарування, трапляються негаразди і ми заходимо у глухий кут, одначе часто намагаємось вдавати із себе щасливих.
І хоча це - відверта неправда, вдаємо задоволених і впевнених у собі. Але це – маска, яку носимо, коли спілкуємось із ближніми, та вона спадає, як тільки залишимось наодинці самі із собою. Гадаю, що наші розчарування приходять від нездійснених мрій, бо в цих мріях виключаємо роль Бога в нашому житті. Шукаємо щастя без Господа, розраховуючи лише й тільки на власні сили, і цим не знаходимо бажаного.


Маючи товаришів, друзів, близьких, дуже їм довіряємо, але згодом і вони стають ненадійними, бо починаємо не вірити людям, тоді підозрюємо, віддаляємось. Та хто ж винен у розчаруванні, як не ми самі? Не раз повторював у попередніх роздумах, що саме невірність Богові, гріх, нехтування Божими Заповідями – ось корінь проблем. Людина починає деґрадувати, закриватись у собі, чекає від інших багато, але не здатна брати відповідальність навіть за своє особисте життя. Всі у чомусь винні - тільки не я.
Господь створив нас як найдосконаліше творіння, яке має вдовольнятись усіма благами, які Він дав. Небесний Отець ніколи не бажає зла людині та не забуває її і настільки любить нас, що говорить, якщо і мати забуде дитя своє, «то Я не забуду тебе» (Іс. 49:15). Якщо Бог – центр нашого життя, то ми позбавляємось розчарувань. Життя з Богом – змістовне життя, яке позбавляє тривог і розпачу.


Тільки Господь може дати нам усе, що потребує наша душа. Звісно, необхідно любити людей і довіряти їм, але ніколи не можна надміру надіятись на інших, а тим паче - більше, ніж на Бога. Прикро, та не всі люди з Христом: ще багато шукаючих, які ходять дорогами життя і не бачать цього Божого Світла, яке вказує їм правдивий шлях спасіння. Більше того: саме Він і є тим спасінням. Шукаємо щастя там, де його немає, і не хочемо збагнути, що тільки з Богом не розчаруємось і будемо справді щасливі. Не думаю, що надто важко це зрозуміти.


Навчімось бути собою. А це означає - прийняти відповідальність за свої дії і поглянути на себе з боку. Не є це просто, бо людина, здебільшого, схильна бачити тільки інших і вказувати на хиби й недоліки ближнього, але досить рідко свої власні. Бути собою – це, напевно, мистецтво і нелегко його осягнути, але, приклавши багато зусиль, при допомозі Святого Духа щось таки можна осягнути.


Отож, дякуймо Богові за Його дари та ласки, відкриваючись на Господню любов і благодать. Бо тільки Він – наша дорога, Він – істина і  сенс нашого життя і саме те життя, Він – Христос - Бог наш, і жодного іншого немає. Тому через нашу віру сміливо й впевнено ідімо до Нього, відкидаючи усі перешкоди на нашому життєвому шляху.


 бр. Теодор Дутчак, ЧСВВ
Християнський портал КІРІОС
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Меджугор'є в часі об'явлення Богородиці. Святині Будапешту

У Меджуґор’ї (Читлук, Боснія і Герцоговина) уже більше 30-ти років шестеро молодих людей, що цілком заслуговують на довіру, свідчать під присягою, що з 24 червня 1981 року і до сьогодні майже щоденно ...

Весняний Париж

«Побачити Париж та померти!» - майже всі знають цю відому фразу, але не знають звідки вона з’явилась. А сказав її відомий письменник Ілля Еренбург. На початку 20 століття він вирішив познімати ...

Паломництво до Ізраїлю. Свята Земля

Протягом року Паломницький Центр ВІФЛЕЄМ організовує паломництва у Святу Землю – місце де прожив своє земне життя наш Господь Ісус Христос.

Кіпр - острів святих + відпочинок на морі

Кіпр, захищений пасмами гірських хребтів, з його печерними лабіринтами і непрохідними стежками, був прихистком для християн не тільки в період їх переслідування поганами чи турками-османами – він ...

 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями