Забування, яке веде ДЕПРЕСІЇ



Стаючи старшим, я почав помічати, як дещо в мені змінюється. Тепер вже не так легко, як було колись, залишатися здоровим. У молодості я міг без всяких для себе наслідків з'їсти цілу пачку печива «Орео», а тепер я набираю зайві півкіло, просто подивившись на цю пачку. Ще я відчуваю, як поступово накопичується втома, якої не було в молодості. Підозрюю, що це через дітей. Всі ці книги для батьків, які попереджають, чого слід очікувати, коли у тебе з'являються діти, повинні поставити втому на перше місце в своїх списках. Ніхто не попередив мене про ту тупу знемогу, яку приносить необхідність піклуватися про трьох маленьких дітей.

Можливо, саме тривожна зміна, яку я помічаю в собі, полягає в тому, що, стаючи старшим, я стаю більш цинічним і буркотливим. Я був досить наївний, коли був молодий. Я не уявляв собі, наскільки повним страждань і смутку може бути життя. Чим старшим я стаю, тим більше усвідомлюю, наскільки по-королівськи може спустошувати нас життя. Я бачив, як рак мозку украв у сім'ї чоловіка і батька. Я бачив, як мої брати-християни повстають один проти одного і поводяться один з одним найжахливішим чином. Я бачив, як моя сестра мучиться постійною, хронічною мігренню. Мені самому доводиться справлятися з масою психічного неспокою і тривоги.

Занурившись в ту гіркоту, яку приносить життя, так легко впасти в депресію. Для повної ясності потрібно уточнити: коли я кажу тут про депресію, я не маю на увазі клінічну депресію, яка має фізіологічні причини, і яку потрібно лікувати відповідними медичними засобами. Ні, я маю на увазі депресію, пригніченість душі. Той нездоровий, гіркий, цинічний стан душі, який змушує мене дивитися на все крізь чорні окуляри. Той постійний занепад духу, який я намагаюся розігнати телевізором, Фейсбук або ще чимось подібним, що може мене відволікти. Це таке відчуття, ніби тепер завжди буде зима, але Різдво ніколи не настане.

Що викликає в мені таку депресію, душевну пригніченість? Здебільшого - забудькуватість.

Я нещодавно прочитав вірш їх 42-го псалму: «Душа моя слабне в мені, тому я згадую Тебе...» (Пс 42,7).

Псалмоспівець був сумний і збентежений. Він був змучений життям. У нього не залишилося пороху... І яке ж рішення? Згадати Бога.

Якби не було Бога, у мене були б усі підстави для депресії. Якби не було Бога, у мене були б всі підстави думати, що світ котиться по похилій площині. Атеїсти просто завалили ринок запасами зневіри і безвихідності.

Але Бог є, і Він - мій Бог! Бог є, і Він не мовчить! Бог є, і Він діє в моєму житті і в житті всіх оточуючих мене людей. Бог діє в мені і заради мене, звертаючи всі обставини до мого блага і Своєї слави (Рим 8, 28). Він діє в цьому світі, направляючи все існуюче до кінцевої мети - наповнити світ пізнанням Його слави (Ав 2, 14). Він діє в мені, перетворюючи мене від одного способу слави до іншого (2 Кор 3,18), і він діє в світі, готуючись об'єднати все у Христі (Еф 1, 10).

Бог не відсторонений. Він дуже і дуже діяльний.

Ти сумний і пригнічений? Ти вимотаний, збитий з ніг, знесилений, розчарований, цинічний або злий? Наслідуй приклад Псалмоспівця: згадай Бога. Згадай, Хто такий Бог, і що Він обіцяв зробити в твоєму житті. Коли Псалмопівець засмутився, він сказав своїй душі:

Що сумуєш, моя душа? Навіщо тривожишся?
Поклади надію на Бога, адже я ще буду славити Його
- мого Спасителя і мого Бога (Пс 42 (41), 6).

Ось, що сказав собі Псалмопівець: «Чому ти такий сумний? Ти знаєш живого Бога, Який робить великі справи для Свого народу. Ти знаєш Бога, Який розділив Червоне море і Словом Своїм закликав до існування весь Всесвіт. Поклади на Нього свої надії і перестань бути таким боягузом!»

Ти сумуєш через те, що все ще залишаєшся один, без пари? Поклади надію на Бога! Твої діти забирають всі твої сили, так що іноді хочеться відправити їх в інтернат? Поклади надію на Бога! Твої парафіяни завжди незадоволені і завжди тебе критикують? Поклади надію на Бога! Твій бюджет доводиться постійно урізати і розтягувати, щоб покрити основні витрати? Поклади надію на Бога.

Це не спрощення і не зняття з себе відповідальності. Це не просто прекрасна душевна чергова християнська балаканина. Це наш спосіб життя в темному і гнітючому світі.

Якби не було Бога, у нас були б усі підстави проживати життя в зневірі і пригніченості, але Бог є, і Він - наш Бог.

Як сказав Чарльз Сперджен [2]: «Я страждаю від депресій настільки страхітливих, що сподіваюся, що ніхто з вас ніколи не дійде до тих меж крайньої пригнічено, якими я йду. І тільки одне знову і знову повертає мене назад: я знаю, що я вірю Христу. У мене немає іншої опори, крім Нього, і, якщо Він впаде, я впаду разом з Ним. Але Він не падає, значить і я не повинен падати. Раз живе Він, я теж буду жити. І я знову встаю на ноги і борюся з моїми депресіями духу, пробиваючись крізь них до перемоги. І ви можете той же, ви повинні, тому що немає іншого шляху їх подолати ».

Стівен Алтрогг
biblestudytools

Переклад: Наталія Проскуріна