Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Папа: Не ставаймо невільниками ідей, замкненими для Святого Духа
Всі новини

Папа: Не ставаймо невільниками ідей, замкненими для Святого Духа



В історії людства постійно траплятимуться випадки «спротиву Святому Духові», неприйняття новизни чи змін. Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 24 квітня 2018 р., Папа Франциск зупинився на різних прикладах поведінки людини перед обличчям Господньої новизни, адже Бог «завжди виходить нам назустріч з чимось новим» та «оригінальним».

В Євангелії від Івана чітко проглядається замкненість законовчителів, яка перетворюється у закам’янілість. Ці люди були здатними ставити в центрі лише самих себе і були байдужими до діла Святого Духа, нечутливими до новизни. Святіший Отець особливо підкреслив їхню нездатність «розрізняти знаки часу», те, що вони були невільниками слів та ідей:

«Вони постійно повертаються до того самого запитання, нездатні вийти з цього закритого світу, перебуваючи в полоні ідей. Вони отримали закон, що був життям, але вони “дистилювали” його, перетворили в ідеологію та обертаються навколо цього, нездатні вийти, вважаючи будь-яку новизну загрозою».

Цілком іншим повинен бути характер Божих дітей, які хоч і поводяться на початку, можливо, стримано, але залишаються вільними й здатними поставити в центрі Святого Духа. Приклад перших учнів, описаний у Діяннях Апостолів, підкреслює їхню слухняність та спроможність сіяти Боже слово також і поза звичними схемами, описаними словами «завжди робилося саме так». Вони, за словами проповідника, були «слухняними Святому Духові», щоб вносити «промовисті зміни», бо «в центрі був Святий Дух, а не закон».

«Первісна Церква була Церквою, що перебуває в русі, Церквою, яка виходила за межі себе самої. Це не була закрита групка вибраних, але місійна Церква, – наголосив Папа. – Більше того, рівновага Церкви, так би мовити, перебуває саме в її мобільності, в слухняності Святому Духові. Хтось був сказав, що рівновага Церкви схожа до рівноваги велосипеда: коли він перебуває в русі, то є стійким, але коли його зупинити, то падає».

Замкненість та відкритість – це два протиставні полюси, що описують можливу реакцію людини на подих Святого Духа. І це друге наставлення, за словами Святішого Отця, притаманне справжнім учням та апостолам. Початковий спротив, водночас, – це не лише притаманна людині реакція, але й «забезпечення, щоб не дати себе обманути, і щоб потім, завдяки молитві й розпізнаванню, знаходити вірний шлях».

«Нехай же Господь дасть нам благодать вміти протистояти тому, чому ми повинні протистояти, тому, що походить від лукавого та відбирає у нас свободу, й вміти відкриватися на новизну, але лише на ту, що походить від Бога, є проявом сили Святого Духа. Нехай дасть нам благодать розрізняти знаки часу, щоби приймати ті рішення, які слід у відповідний момент прийняти», – побажав Папа.
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter
Більше за темами: Папа проповідь


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Весняний Париж

«Побачити Париж та померти!» - майже всі знають цю відому фразу, але не знають звідки вона з’явилась. А сказав її відомий письменник Ілля Еренбург. На початку 20 століття він вирішив познімати ...

Паломництво до Ізраїлю. Свята Земля

Протягом року Паломницький Центр Андрія ВІФЛЕЄМ організовує паломництва у Святу Землю – місце де прожив своє земне життя наш Господь Ісус Христос.

Люрд – місце живого чуда



Меджугор'є в часі об'явлення Богородиці. Святині Будапешту

У Меджуґор’ї (Читлук, Боснія і Герцоговина) уже більше 30-ти років шестеро молодих людей, що цілком заслуговують на довіру, свідчать під присягою, що з 24 червня 1981 року і до сьогодні майже щоденно ...

 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями