Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Папа: Тіло не є перешкодою чи в’язницею душі
Всі новини

Папа: Тіло не є перешкодою чи в’язницею душі



«Наполягання Ісуса на реальності Його Воскресіння проливає світло на християнський погляд щодо тіла: воно не є перешкодою чи в’язницею душі. Тіло сотворене Богом і людина не є повноцінною без тієї єдності тіла та душі», – наголосив Папа Франциск, повчаючи десятки тисяч побожних туристів та паломників, які прибули у неділю, 15 квітня 2018 р., на ватиканську площу Святого Петра, щоб почути катехизу Святішого Отця, проказати із ним Богородичну молитву «Царице неба» та отримати його Апостольське благословення.

Свою промову Глава Католицької Церкви побудував на літургійному читанні, яке Церква латинського обряду пропонує на цей день, в якому описується досвід апостолів, пов’язаний з Воскресінням їхнього Учителя. Спершу Папа наголосив, що Господь, з’явившись Своїм учням, вітає їх словами: «Мир вам!» (див. Лк. 24, 36). Це дарунок Воскреслого Ісуса апостолам. Тут йдеться як про внутрішній мир, так і про мир, що встановлюється в стосунках між людьми.

Далі Святіший Отець підкреслив, що, з’явившись апостолом у світлиці тайної вечері після Своєї перемоги над смертю, Ісус зауважує, що вони стурбовані тим, що бачать, адже досвід воскресіння є для них чимось новим та незбагненним. У цій розповіді святий апостол Лука особливо наголошує на реальності Воскресіння. Адже мова не йде про дух Ісуса, що з’явився апостолам, не про якийсь привид, але про дійсну присутність Христа у воскреслому тілі. Господь бачить стурбованість апостолів, тому й каже: «Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я сам. Доторкніться до Мене та збагніть, що дух тіла й костей не має, як бачите, що Я їх маю» (Лк. 24, 39). А побачивши, що й цього замало, аби подолати брак віри Своїх учнів, Спаситель питає чи мають вони якусь їжу і потім споживає з ними запечену рибу.

Ісус, Який подолав смерть і воскрес у тілі та дусі, закликає нас позитивно дивитись на наше тіло. Адже, тіло – це надзвичайний Божий дар, тому мусимо його цінувати. Воно може стати нагодою чи засобом гріха, однак, гріх не викликаний тілом, але нашою моральною слабкістю. Людське тіло, в єдності з душею, призначене в повноті виявляти Божий образ і подобу. Тому кожен із нас покликаний до того, щоб дбати та шанувати наше тіло та тіло інших.

Кожна образа, кожна рана, завдана тілу, кожне насилля над тілом ближнього – це образа Бога-Творця! В цьому контексті Папа пригадав усіх дітей, жінок, похилих віком осіб, які зазнають страждань у своєму тілі, тобто, над ним знущаються. Саме в тілі тих осіб ми знаходимо тіло Ісуса Христа, зазначив Вселенський Архиєрей. Папа підкреслив, що в Своєму Воскресінні Ісус показав, що Він є сильнішим за гріх та смерть, та прагне визволити всіх тих, які у наш час зазнають поневолення в своєму тілі.

Закінчивши недільне повчання, Папа проказав із зібраними молитву «Царице неба», уділив усім присутнім своє Апостольське благословення та попросив молитись також і за нього.
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter
Більше за темами: Папа проповідь


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Європейський вікенд: духовні таємниці Відня та Будапешта

Європа є чудова в будь-яку пору року, але новорічний період  робить її ще більш привабливою і яскравою. Люди прямують в прикрашені святковими вогнями центри міст Будапешта та Відня, де на площах вас ...

Різдво в Меджугор'є. Святкові столиці Європи: Будапешт та Відень

Католицьке Різдво у трьох країнах! Неперевершені ярмарки, християнські традиції та різдвяний дух, який присутній повсюди!

Новий Рік у Меджугор'є. Святковий Будапешт

Невеличке хорватське селище в Боснії, яке розташоване біля підніжжя двох гір – Крживаца і Подбрдо, звідки його назва Меджугор’є, на початку 80-х років стало місцем об’явлення Пресвятої Богородиці і ...

Різдвяний Ізраїль. Слідами старого та нового завітів

У різдвяні дні тисячі паломників і туристів зі всіх кінців країни і світу стікаються до Віфлеєму. У базиліці Різдва Христового, самому древньому храмі Святої землі, у ніч на Різдво проходить ...

Новорічна зустріч ТЕЗЕ в Мадриді

Європейські Дні довіри – так називається сворідне свято зустрічі, на яке збираються від 30 до 60 тисяч молодих людей з усіх країн Європи, щоб в атмосфері любові й прийняття разом зустріти Новий рік. ...

 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями
5 нових християнських кінострічок для осінніх рефлексій
Завершилась велелюдна Успенська проща у Зарваниці