Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » До вироку Ісуса призвели банальні гріхи. Звернімо на них увагу
Всі новини

До вироку Ісуса призвели банальні гріхи. Звернімо на них увагу


Гордість, боягузтво, жадібність, опортунізм – ці звичайні гріхи призвели до розп’яття Ісуса. Ми теж можемо вбивати цими гріхами.


Чи ви вважали, що вбивство Ісуса було вчинене через ненависть? Загалом ненависть єврейських очільників до Ісуса, в якому вони не визнали Месії, відіграла тут велику роль. Але ця запекла злість походила зі значно дрібніших злочинів і слабкостей інших осіб.


Сталася трагедія. Господь Ісус вирішив померти для нашого спасіння, проте його смерть була вбивством.


Іноді ми недооцінюємо свої дрібні гріхи й недоліки. Ми кажемо: «Адже я нікого не вбив». Однак ми можемо вбивати обманом, гордістю, жадібністю.


Гордість

Чому представники єврейської політичної та релігійної еліти вирішили вбити Учителя з Назарету? Тому що він діяв без їхнього дозволу. Впродовж трьох років вони чули про чергові дива і нові вчення. Мабуть, їм допікало, що невчений тесля з Галілеї береться за їхні компетенції.


Окрім того, в країні з’явилися переконання, які могли загрожувати нетривкому миру з римлянами.


Останньою краплею стало воскресіння Лазаря. Саме тоді найвищий священик Каяфа, очільник Синедріону, запропонував вбивство: «Для вас краще, щоб померла одна людина, ніж весь народ». Ключові слова «для вас».



Впертість

Достатньо було порозмовляти з Ісусом і оцінити, чи те, що Він говорить, походить від Бога! Члени Вищої Ради не були відкритими на це. Вони вступали з Ним у дискусію лише для того, щоб упіймати Його на якійсь помилці.


Вони дійшли до межі, коли поступатися стало б для них поразкою. Розшукували неправдивих свідків і порушували закон (на приклад, скликали засідання Синедріону вночі, що було протизаконно).


Жадібність

Другою подією, що розізлила фарисеїв і вчених у Святому Письмі, було вигнання продавців з єрусалимської святині. Напевно, священики мали зиск з торгівлі в святині, тому Ісус зачепив їхні інтереси.


План знищення Ісуса було складно виконати, оскільки Він покинув Єрусалим і перебував у різних навколишніх містах. Але знайшлася людина, яка допомогла знайти Ісуса за 30 срібняків.


Юда показав воїнам сад, де Ісус молився вночі, і поцілував Його, щоб було відомо, кого заарештувати.


Обман

Під час судового процесу у палаці Каяфи проти Ісуса виступали свідки, які переінакшили Його слова. Їхніх свідчень, що були оплачені, не висачало, аби вимагати смерті галілеянина.


Тому члени Синедріону обманули Пілата: «Ми бачимо, як ця людина підбурює наш народ, намовляє не сплачувати податки Цезарю і проголошує себе Месією-Царем».


Боягузтво

Ісуса привели до римського намісника Юдеї Пилата, бо Вища Рада не могла нікого засудити на смерть. Як читаємо у Євангелії, Пилат зовсім не хотів відсилати засудженого на смерть. Розмовляв з Ним, наказав побити з надією, що ті, які вимагають смертної кари, будуть вдоволені.


Але коли натовп постійно кричав «Розіпни його!» і пригадав Цезаря, Пилат поступився. Також через страх апостоли покинули Господа в Оливному саду, а Петро Його зрікся.


Опортунізм

Щороку напередодні Великодня в Інтернеті вирує думка, що Ісуса вбила демократія. Як могло статися, що натовп, який кілька днів тому вітав Його, а тепер вимагає Його смерті?


Євангелисти пишуть, що людей підбурили члени Синедріону. Беззаперечно тут спрацював ще й психологічний аспект, згідно з яким, людина у групі робить те, що всі, без роздумів, чи це доречно.


Це ж легко! Сміятися з когось тільки тому, що інші сміються. Нарікати, тому що інші нарікають. Обмовляти, бо інші обмовляють.


Як вчинила б я, якби була в Єрусалимі у останні дні життя Ісуса? Хочу вірити, що повелася б так, як Марія чи Марія Магдалина. Чи справді так?


Joanna Operacz

Переклад: Ольга Гайсенюк

Aleteia
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Європейський вікенд: духовні таємниці Відня та Будапешта

Європа є чудова в будь-яку пору року, але новорічний період  робить її ще більш привабливою і яскравою. Люди прямують в прикрашені святковими вогнями центри міст Будапешта та Відня, де на площах вас ...

Різдво в Меджугор'є. Святкові столиці Європи: Будапешт та Відень

Католицьке Різдво у трьох країнах! Неперевершені ярмарки, християнські традиції та різдвяний дух, який присутній повсюди!

Новий Рік у Меджугор'є. Святковий Будапешт

Невеличке хорватське селище в Боснії, яке розташоване біля підніжжя двох гір – Крживаца і Подбрдо, звідки його назва Меджугор’є, на початку 80-х років стало місцем об’явлення Пресвятої Богородиці і ...

Різдвяний Ізраїль. Слідами старого та нового завітів

У різдвяні дні тисячі паломників і туристів зі всіх кінців країни і світу стікаються до Віфлеєму. У базиліці Різдва Христового, самому древньому храмі Святої землі, у ніч на Різдво проходить ...

Новорічна зустріч ТЕЗЕ в Мадриді

Європейські Дні довіри – так називається сворідне свято зустрічі, на яке збираються від 30 до 60 тисяч молодих людей з усіх країн Європи, щоб в атмосфері любові й прийняття разом зустріти Новий рік. ...

 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями
5 нових християнських кінострічок для осінніх рефлексій
Завершилась велелюдна Успенська проща у Зарваниці
Тисячі вірних взяли участь у поході зі свічками у Зарваниці