Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Піст відганяє смуток. Про те, як потрібно постити,
"Моє Різдво!" Радіо Марія оголошує конкурс малюнків
Всі новини

Піст відганяє смуток. Про те, як потрібно постити,


Духовне життя вимагає зусиль і стратегії. Перш, ніж важкоатлет підніме 250 кг, він багато років тренується, докладаючи до своєї штанги чергові кілограми. Якщо ви будете постити регулярно, то будуватимете свою внутрішню силу, свою волю.


Чому варто постити під час Великого посту і як вчинити, щоб наш піст сприяв духовному розвитку, а не тільки втраті кілограмів? Нашим наставником у справі посту став о. Матеуш Марія Христа, кармеліт.


Дорота Шуматальська: Піст є старшою практикою, ніж християнство. Як постили раніше?


О. Матеуш Марія Христа: Про піст дізнаємося ще зі сторінок Старого Завіту. Можна сказати, що піст, якого дотримувалися євреї, мав чотиригранний характер. Він готує до великих свят, відіграє роль покути за гріхи. Такий піст ми бачимо, наприклад, в історії Ніневії, де цар запровадив піст для всіх жителів міста – від малюків до старців. Третій характер – благальний, коли тримаємо піст з якимсь проханням. Четвертий – для упокорення свого тіла, духа і психіки. Ісус, який постив у пустелі 40 днів, підтвердив такий піст і зобов’язав нас до нього.


З якою метою потрібно постити?


Обмеження в їжі – це найпростіша форма упокорення себе. Духовне життя вимагає зусиль і стратегії. Перш, ніж важкоатлет підніме 250 кг, він багато років тренується, докладаючи до своєї штанги чергові кілограми. Якщо ви будете постити регулярно, то будуватимете свою внутрішню силу, свою волю. Коли настане складніша ситуація, ніж піст, ми будемо сильніші, щоб це знести.


Дехто зараховує до посту обмежене користування ЗМІ і перегляд телевізора.


Звичайно, це також можна вважати постом, особливо коли сьогодні багато людей користується цими засобами майже необмежено. Але перша і основна практика посту – це піст у їжі.


Чи можемо назвати постом тільки споживання хліба й води? За такого посту важко нормально працювати.


Це важко, але не неможливо. Піст, як і все у духовному житті, є даром, але треба навчитися цьому через спроби й помилки. Хтось мусить у цей день випити каву через низький тиск. У плануванні посту треба зважати на хвороби і прийом ліків. Потрібно відчути межу між тим, що мене упокорює, і тим, що перешкоджає нормальному функціонуванню. Перш, ніж розпочати піст, треба помолитися і подумати, в якій мірі я зможу його дотримуватися.


Якою повинна бути наша мотивація, коли ми розпочинаємо піст?


Спокусою є сприймати піст утилітарно, запитувати, а що я з цього отримаю – наприклад, струнку фігуру або відчуття духовного силача. Так ми матимемо більшу мотивацію, але йдеться про інше. Піст має допомогти мені у духовному житті, важливо дотримуватися його в рамках чотиригранного характеру, про який ми вже згадували. Також варто довірити піст Марії, а Вона точно допоможе мені відкрити глибшу мотивацію. Хоча для мене основною мотивацією є питання любові. Щоп’ятниці пригадуємо, що Ісус помирав на хресті. Якщо помирає хтось близький моєму серцю, тоді я не думаю про їжу. Це можна порівняти з чуванням над людиною присмерті. Пощу, бо люблю!


У Євангелії читаємо про ситуацію, коли Ісус відповідає фарисеям, що Його учні не повинні постити, доки Він з ними – вони будуть постити тоді, коли «заберуть від них Молодого».


Хочу розповісти анекдот про трактування посту в коптській Церкві. Якось коптські ченці приїхали у Ватикан на зустріч з Йоаном Павлом ІІ. Там їх запросили на «пісний» обід п’ятниці без м’яса. Тоді вони запитали Святішого Отця: Святий Отче, вибачте, але це називається постом? Чи ж Молодий вже повернувся на землю, що ви перестали постити? Такою є апостольська інтерпретація, і такою прийняли її Отці Церкви. Ісуса – Молодого, забрали від нас у день Вознесіння, Він повернеться пізніше. Тому час очікування на Нього є часом посту.


Отче, чи Ви можете порадити щось людям, які не бачать плодів посту у своєму житті?


Я помітив своєрідну залежність – у моєму житті були періоди, коли я не постив, і тоді до трудностей щоденного життя додавався смуток. А тоді, коли я дбав про регулярний піст, то попри труднощі у мене не було цього смутку. А смуток дуже небезпечний. Коли душа сумна, тоді вона піддатлива на обман з боку злого духа. Можна їй багато навіяти. Але пам’ятаймо, що плоди від посту можна побачити лише через певний час, тому що піст – це не духовний спринт. Це… марафон.


о. Матеуш Марія Христа

Переклад: Ольга Гайсенюк

Джерело: Aleteia


Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Новорічний Будапешт та Відень

Європа є чудова в будь-яку пору року, але новорічний період  робить її ще більш привабливою і яскравою. Люди прямують в прикрашені святковими вогнями центри міст Будапешта та Відня, де на площах вас ...

Меджигор'є. Новорічний Будапешт



Щасливі дні. Прага та Краків

Багато туристів приїжджають у Прагу спеціально на свята – приваблює старовинна архітектура та різдвяний настрій.  Аромати випічки, глінтвейн, святкова атмосфера – звичні для Праги атрибути Різдва. У ...

Православне Різдво в Ізраїлі

Протягом року Паломницький Центр Андрія ВІФЛЕЄМ організовує паломництва у Святу Землю – місце де прожив своє земне життя наш Господь Ісус Христос.

АКЦІЙНА ЦІНА у паломництво до МЕДЖУГОР'Є. Осінній Будапешт

АКЦІЙНА ЦІНА!!! Невеличке хорватське селище в Боснії, яке розташоване біля підніжжя двох гір – Крживаца і Подбрдо, звідки його назва Меджугор’є, на початку 80-х років стало місцем об’явлення ...

 
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Меджугор'є: Статистика за червень, 2018
Краще за тиждень
Мультимедія
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями
5 нових християнських кінострічок для осінніх рефлексій
Завершилась велелюдна Успенська проща у Зарваниці
Тисячі вірних взяли участь у поході зі свічками у Зарваниці
Успіння Пресвятої Богородиці. Історія та традиції свята