Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Початок і Кінець: роздуми про Євангеліє
Всі новини

Початок і Кінець: роздуми про Євангеліє


Чи часто Ви читаєте Святе Письмо? Скільки разів Ви його прочитали повністю? Втім, суть питання не в цьому. Є в ньому місця, які вражають. І відбувається це по-різному, в різних обставинах, для кожного - по-своєму.


І є історії, що вражають будь-якого християнина, який дійсно відкриває своє серце і розум не тільки Богу, але і сумнівам.

Скільки раз у своєму житті ми ставили собі питання:

- Я всього лише маленька людина, як мені досягти Царства Небесного? Як захиститися від навколишнього?

- Бог настільки великий, а я настільки малий і беззахисний. Хіба я не приречений на провал?

- Я так багато грішу, куди мені до Христа, куди мені до Папи Римського, до всіх святих?


Напевно, такі питання кружляли у Вас у голові. Думаю, навіть, неодноразово. І мені в голову вони теж приходили. Так ось, у мене є радісна новина: я знайшов відповіді на ці питання. Принаймні, для себе. Хочу поділитися ними з Вами, але, насправді, вони завжди і у всіх під носом, бо вони вже є в Писанні. Просто іноді, читаючи Слово Боже, ми намагаємося зрозуміти, що хоче сказати нам Бог, якою є загальна перспектива, ми шукаємо образне розуміння, всюди вишукуємо притчу, алегорію, прихований сенс. Але іноді Слово Боже - це просто те, що написано.

Отже, нещодавно, читаючи одну книгу про Адвент, я натрапив на міркування автора про Дитятко Ісуса. Я відклав книжку і вирішив помолитися і порозважавати над образом Немовляти. І раптом я усвідомив дуже просту, банальну річ, яка, відкрившись мені, приголомшила мене, вразила і збила з ніг.

Господь Всемогутній. Він міг прийти на землю в будь-якому образі. Він міг прийти туди, куди хотів, і так, як того хотів би. Ну, щоб Ви розуміли, про що я... Він міг прийти велетнем з бронею танка. Він міг би з'явитися з армією охоронців. Він міг би прийти вже ДОРОСЛОЮ людиною. Звідки такі думки, запитаєте Ви мене? Все просто. Христос прийшов на землю немовлям, народившись від Діви Марії. Жінка виносила плід, народила Сина Божого. Я завжди сприймав це як само собою зрозуміле. Але що ж це значило? Господь вирішив прийти на землю в самому - підкреслюю це - САМОМУ беззахисному, схильному до небезпек образі. Вагітність, та ще й в ті часи - в сотні разів небезпечніший час, ніж сьогодні. Пологи - взагалі говорити нема про що. Смертність при пологах в ті часи була величезна. Нарешті, життя немовляти дві тисячі років тому - це життя на волосині. Просто уявіть собі той світ, де немає навіть ліків від застуди та грипу! Антисанітарія і епідемії! Голод і нужда, холод, від яких рятує не центральне опалення, а тільки вогонь! Ісус вибрав найнебезпечніший, найбільш незахищений шлях об'явлення Себе світові. Як з'явитися дві тисячі років тому в пустелі, так щоб відразу потрапити в категорію тих, хто максимально схильний до ризику померти? - Народитися!

Але навіщо Він так зробив? Якщо залишити всі алегорії і богословські міркування в стороні, то найпростіший відповідь - щоб ми перестали ставити собі питання про свою малість, свою беззахисність, про свої страхи, про те, що ми програємо світу. «У дуелі з світом, будь секундантом світу», - говорив Кафка. Ні, ні і ще раз ні. Господь показав своїм прикладом, що беззахисність, страхи, малість - це шлях, точка зору, епоха, але не якості людини, які не можна усунути. Отець був у Ньому, а Він був в Отці. Пройшовши Свій шлях, Ісус дарував нам ту ж здатність. У мені Отець. У мені Господь. Так чого ж мені боятися?

А що ж з гріхом? Я так багато грішу! Куди мені до Христа, куди мені до Папи Римського, до всіх святих?

І знову на допомогу приходить Писання. Ви знаєте, що є лише одна людина, про яку з Писання точно відомо, що він потрапив в рай першим? Знаєте, хто це? Розбійник. Грішник. "Погана людина. Він був розп'ятий разом Ісусом. І Ісус врятував його. За його віру і за покаяння. Розбійника і грішника, який звернувся в останні секунди свого певно жахливого життя, повного огидного гріха. І саме він потрапив в рай першим. І це не даремно! Це не просто так! Господь промовляє до нас через Писання. І Він каже: дивись, Я врятував його. Він був не гідний, але Я помилував його, і тепер він зі Мною в раю.

Хіба після цього можна бити себе в груди автоматично і інертно, насправді, лише шкодуючи себе? Як після цього можна не знати напевно, що Господь милостивий? Немає нічого поганого в тому, щоб прагнути до святості, бажати бути, як святі, але це не гонка. І в ній немає тих, хто програв. Тим, хто програв виявляється тільки той, хто забуває про милість Господа, яка завжди об'єктивна і безумовна. Забувати про це - все одно, що витягувати фундамент цілком з-під будівлі вашої християнського життя. Будівля ця рано чи пізно піде тріщинами, а коли впаде - що вже часто показувала історія - може бути, накриє уламками не тільки вас, але і інших. Пил та сміття після таких падінь наповнює повітря і не осідає ще довгий час.

Чекаючи наближення Адвента, я все частіше і частіше думаю про Дитятко Ісуса, а також про останню годину життя Ісуса на хресті і про порятунок розбійника. Земні початок і кінець, які не мали початку і ніколи не матимуть кінця в Царстві Небесному. Дві точки, які наповнюють сьогодні моє серце вдячністю і спокоєм. Сподіваюся, вони зможуть наповнити тим же і ваші серця. Спробуйте!

Микола Сиров

Рускатолик
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Читають Коментують
У Львові розпочався “ІІ Форум відповідальних людей. Інновації”
21
Молитва. Антуан де Сент-Екзюпері
4
Люди працюють щонеділі і у святкові дні, і на них сипляться біди
4
П’ять речей, які варто знати про медалик св. Венедикта
3
Ось чому Господь зводить Вас з певними людьми, а потім відпускає їх
3
Чому священики одинокі? - Блог Сергія ІВАНИЦЬКОГО
3
В секторі Газа різко скоротилася кількість християн
3
На Великдень Церква США прийняла десятки тисяч нових католиків
3
10 глибоких християнських фільмів, заснованих на реальних подіях
3
"Батюшка! Обвінчайте нас, ми вже два тижні живемо разом, познайомилися на дискотеці. Більше не хочемо жити в гріху. Якщо ви нас не обвінчаєте, то будете мати гріх!" Я пінками вигнав їх аж на вулицю Соборну через сходи храму..." - отець Юстин РУСИН
3
"Марші ЛГБТ можуть знищити Україну! Я б не хотів, щоб ми продали Україну за безвіз" - владика Ян Собіло
3
Єпископ Йосиф (Мілян) на Черкащині освятив новий храм УГКЦ
2
«Масова культура і Церква – стереотипи і можливості», – тема свіжого номеру журналу «Патріярхат»
2
Мир нехай буде в тобі: гасло й логотип візиту Папи до Барі
2
«Бути Східною Католицькою Церквою сьогодні», — в Італії відбудеться зустріч східних католицьких єпископів Європи
2
 
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Меджугор'є: Статистика за червень, 2018
Мешканці півдня України недостатньо обізнані у питанні створення помісної Української Православної Церкви, - соцопитування
Краще за тиждень
Мультимедія
Екологічні акценти під час Загальнонаціональної прощі в Зарваниці
Програма з циклу «Діалоги з Патріархом» від 15 липня
«Нічого не очікуй, нікого не звинувачуй, зроби щось»: у Зарваниці молодь дискутувала, «як будувати рідну хату»
«Замість того, щоб будувати мури, будуймо мости!», - владика Михайло (Бубній) до молоді у Зарваниці
Посланник Папи Франциска в Зарваниці: «Молімося до Князя миру, аби зброя нарешті замовкла на цій улюбленій українській землі»