Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » Найпідступніша форма гордості
Всі новини

Найпідступніша форма гордості



Протягом багатьох років я боровся з топлячим мене почуттям неповноцінності.

Зазвичай воно проявлялося в схильності поступатися іншим. Навіщо мені говорити, адже можуть і інші? Як я можу викладати в класі, коли є більш здатні? Хіба ця посада для мене, адже є більш гідні? Говорячи щось, роблячи або отримуючи, я пропускав інших вперед. Я ставився до себе як до гнома (будучи двометрового зросту). Я ніколи не кидав виклик цьому почуттю, адже це було б недоліком смирення, як я думав. Якщо гордість це поглинання самим собою: випинання себе, милування собою, то протилежністю має бути смирення. Оскільки я уникав різних можливостей через почуття невідповідності і негідно, гнітюче відчуття моєї власної нікчемності тільки зростало.

Якщо ви, як і я, живете під темною хмарою неповноцінності; якщо паразит саможалості висмоктує вашу енергію і заважає наслідувати Божого поклику; якщо занепокоєння через вашу нікчемності утримує вас від кроків віри, я закликаю вас приєднатися до мене в покаянні.

Малий в своїх власних очах.
Він сховався в обозі. Він ніколи не хотів цієї ролі. Він ніколи не балотувався в царі. Він був з незнатного роду самого маленького коліна Ізраїлю (1 Царств 9:21). Хто він був такий, щоб стати головним? Тисячі здібних людей оточували його, чому він повинен був бути першим (від чоловіків) царем Ізраїлю? Страх охопив його, народ вибрав його, Ізраїль шукав його - тому він втік, сподіваючись, що його ніколи не знайдуть.
Почуття неповноцінності змусило Саула, найвищої людини в Ізраїлі, грати в хованки, щоб уникнути свого покликання.

Але він програв, і народ знайшов Саула в його укритті і настановив. Оточений морем ворогів, Саул незабаром стикається з армією, яку він не може перемогти самостійно. Бог дає Ізраїлю перемогу і велить Саула зрадити все - і всіх - знищення. Однак народ залишив кращие худобу і дорогоцінні речі, і зберіг життя Агага, переможеному царя. Коли Самуїл ставить перед Саулом питання, чому він чує овець, Саул розповів йому, що вони зробили.

Тепер послухайте, що Самуїл каже Саулу.
І сказав Самуїл: Хоч ти був в очах своїх, голова Ізраїлевих племен, і Господь помазав тебе царем над Ізраїлем? І послав тебе Господь дорогою, і сказав: «Іди, і вчиниш закляттям нечестивих амаликитян і будеш воювати з ними, аж поки ти не вигубиш їх» ... (Перша книга Царств 15: 17-19)
Саул не послухався Бога, тому що був дуже маленьким в своїх очах. Велетень Ізраїлю відчував себе гномом в порівнянні з народом (1 Царств 15:24). Він боявся його більше, ніж Бога, і через це скомпрометував місію, яку Бог дав йому.

Скромний або боязкий?
Нікчемність в своїх очах - це вірус, що імітує смиренність, який спокушає деяких з нас зробити те ж саме, що і Саул. Він знав веління, бачив, як овець забрали, - але хто він такий, щоб наказати інше? Він був ніхто і ніщо, мураха. Він не взяв до уваги, що Господь зробив його царем і що Господь послав його на місію. Він повинен був повстати в цих обставинах, не завдяки своїй силі, але силі Царя, якому він служив.
Нікчемність в своїх власних очах, топлячи почуття неповноцінності, підігрівало гріх його і народу. Він ухилився від свого обов'язку, тому що він не відчував себе здатним. Через його боягузтва, народ піддався небезпеці, і в підсумку він втратив своє царство.
Смирення каже: «Я малий ... але мій Бог великий, тому я піду, буду говорити і робити». Боягузтво, гордість і самовпевненість кажуть: «Я нікчемний, інші більш кваліфіковані, я тільки все зіпсую».

Це часто означає, що:
Бог Сам не знає, що робить, посилаючи мене, і я не буду витрачати свій час. Він не буде стояти зі мною на хвилях, тому я краще посиджу в човні. Зрештою, благодаті Ісуса недостатньо. Насправді, Його сила не відбувається в моїй немочі.

Люди високого становища
Правда в тому, що завжди є люди більш кваліфіковані. Хтось знає Біблію краще. Деякі більш смиренні, безкорисливі і здатні бути лідерами. Але коли всемудрий Творець, який закликає того, кого хоче, спонукає нас говорити, служити і діяти - наша частина, повна радості - коритися. Він дає нам положення і можливість проголошувати щось.
Але ви - вибраний рід, священство царське, народ святий, люд власности Божої, щоб звіщали чесноти Того, Хто покликав вас із темряви до дивного світла Свого (1 Петра 2: 9).
Більше не хничьте, хоча ви і незначні в своїх очах, могутній Бог, який закликає вас виступити в якості посла, обіцяє піти з вами (Матвія 28: 18-20, Євреям 13: 5). Велике послання, яке ми несемо, перемагає затинається життя байдужості.

Побач велич
Ви все ще можете відчувати себе дуже слабкими ... але Бог не тільки використовує слабких, Його сила виявляється в немочі (2 Коринтян 12: 9-10). Християни не повинні бути схожими на світ і ховати в свою слабкість. Як Павло, ми маємо хвалитись нашими слабкостями, тому що, коли ми немічні, тоді ми сильні.

Стоячи прямо, я вирішив, за допомогою Духа, зробити кроки віри і довести, що справедливий безпечний, немов лев (Притчі 28: 1).
Нехай ця підступна гордість, яка утримує нас в положенні зародка, буде зруйнована, коли ми повторимо могутній рев Христа. Тільки Він зміцнює боязкі серця, підбадьорює наляканих учнів і робить слабких сильними, коли ми від своїх немочей піднімаємо очі до Нього.

Він повинен бути великим в наших очах.



Автор — Грег Морзе / desiringGod.org
Переклад — Ірина Переверзева
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Читають Коментують
Що не так з братом Ілією з Кальві, або чи все гаразд з нашою вірою? - Блог Сергія ІВАНИЦЬКОГО
3
10 глибоких християнських фільмів, заснованих на реальних подіях
2
Чи третя година ночі насправді "година диявола"?
2
Люди працюють щонеділі і у святкові дні, і на них сипляться біди
2
"Батюшка! Обвінчайте нас, ми вже два тижні живемо разом, познайомилися на дискотеці. Більше не хочемо жити в гріху. Якщо ви нас не обвінчаєте, то будете мати гріх!" Я пінками вигнав їх аж на вулицю Соборну через сходи храму..." - отець Юстин РУСИН
2
"Марші ЛГБТ можуть знищити Україну! Я б не хотів, щоб ми продали Україну за безвіз" - владика Ян Собіло
2
МОЛИТВИ ЗА ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ
1
Зарваницька чудотворна ікона об’єднує тисячі українських заробітчан Італії у молитві за Україну
1
Легендарний екзорцист: "Одного разу диявол сказав: «Не кричи, бо я оглухну»."
1
Свята Фаустина, монахиня
1
Чи дійсно існує пекло?
1
5 ознак того, що ваша мрія угодна Богові
1
Отець Ян БІЛЕЦЬКИЙ: "Магія – це не ліки від хвороб та проблем!"
1
Молитва виправляє все
1
ВОРОЖКИ, ЕКСТРАСЕНСИ ТА ЦЕРКВА
1
 
За 100 років кількість православних християн у світі більш ніж подвоїлася
Католиків стало більше на 12,5 мільйона
В Ірані все більше молодих людей приймають Христа
У католицькій Церкві підрахували, скільки мирян припадає на одного священика
Пряму трансляцію з Меджугор'я 4 серпня подивилися 780 тисяч людей
Краще за тиждень
Мультимедія
«Справа для Христа» – а як Ти відповіси на великі запитання? Ітерв’ю зі сценаристом фільму
"Радіємо тепер, що сьогодні Народження Христа єднає всі родини" , - архиєпископ Мечислав Мокшицький
Християнська міжконфесійна місія тюремного служіння провела виїзне засідання у Вінниці
Дитини не буде. Хай би ви навіть лікувалися сорок років
Єпископ Антал Шпані: За прикладом святого Мартина дозволити Божій благодаті змінювати наше життя