Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
Всі новини

Свята Фаустина, монахиня


5 жовтня

Свята Фаустина, монахиня

25 серпня 1905, Глоговець
+5 жовтня 1938, Краків


Марія Фаустина, в миру Гелена Ковальська, – відома по всьому світу апостол Божого Милосердя. У хрещенні отримала ім’я Гелена, в конгрегації – Марія Фаустина. Згідно з теологами ХХ століття, вона одна з найвагоміших містиків Церкви.

18 квітня 1993 року папа Йоан Павло ІІ беатифікував її у Римі, вшановуючи її заслуги і покликання цими словами: «Вітаю тебе, сестро Фаустино. Віднині Церква називає тебе блаженною, особливо на польській і литовській землі. О, Фаустино, наскільки ж гідним подиву був твій шлях! Чи можна не думати про те, що саме тебе, бідну і просту дочку польського народу, обрав Христос, щоб нагадати людям велику таємницю Божого милосердя. Ця таємниця стала пророчим покликом для світу, Європи». Під час шостої подорожі до Польщі 7 червня 1997 року папа відвідав могилу Фаустини. Тоді зародилась думка про те, щоб на місці монастиря Фаустини збудувати Базиліку Божого Милосердя.

Фаустина Ковальська народилась у Глоговці третьою дитиною з десяти у родині бідних, віруючих селян. Змалку любила молитви, була старанною і слухняною дівчинкою. До школи ходила всього два з половиною роки, бо у шістнадцять років пішла наймичкою, щоб допомогти батькам. Чернече покликання відчула ще зовсім юною, але батьки не хотіли, щоб вона йшла до монастиря. Однак страждальний Христос не залишив її, і у видінні просив, щоб вона таки пішла до монастиря. Фаустина просилась до декількох обителей, але їй всюди відмовляли. У серпні 1925 року вдалось вступити до варшавського будинку Конгрегації Матері Милосердя.

Але вже через декілька тижнів відчула сильну спокусу піти до іншої конгрегації, де б у неї було більше часу на молитву. Тоді з’явився їй Христос і промовив: «Ти завдаш мені великого болю, якщо підеш з цього монастиря. Я закликав тебе сюди, а не в інше місце, і приготував для тебе багато милостей!»

Новіціат Фаустина відбувала у Кракові, тут склала першу, а пізніше і вічну обітницю. Працювала в декількох будинках конгрегації, найдовше у Кракові, Плоцьку, Вільнюсі, де служила кухарем, садівником і воротарем. Ззовні ніщо не видавало надзвичайно багате містичне життя святої: старанно виконувала зобов’язання, дотримувалась статуту, була побожною, тихою і радісною, сповненою доброзичливості і любові до ближнього.

Її щоденник розкриває глибину її духовного життя. Отримала таємні стигми, дар пророцтва, видінь, об’яв і особливий рідкісний дар містичного шлюбу. Постійний піст виснажив її, виникла потреба лікуватися. Довелось витримати багато принизливих страждань і духовних мук.

Вкрай виснажена фізично, але цілком зріла духовно, містично поєднана з Богом, померла у святості 5 жовтня 1938 року. Їй було всього 33 роки, з них 13 років провела у монастирі. Її тіло поховане у Кракові, на монастирському цвинтарі, пізніше тіло перенесли до каплиці. 30 квітня 2000 року папа Йоан Павло ІІ у Римі проголосив її святою.

Цій простій, неосвіченій, але хоробрій і безмежно люблячій Бога монахині Господь Ісус довірив таку місію, яка стосується всього світу, – послання Милосердя: «Сьогодні посилаю тебе до усього людства з Моїм Милосердям. Не хочу карати зболіле людство, а більше прагну його зцілити і пригорнути до свого милосердного Серця. Ти секретарка Мого Милосердя!», – казав їй Ісус. Картина Милосердного Ісуса, відома сьогодні у всьому світі, була змальована за розповідями Фаустини. Сам Господь Ісус просив її, щоб на картині була написана молитва: «Ісусе, довіряю тобі!»

Наводимо дві молитви із «Щоденника» Святої Фаустини:

Молитва довіри
«Прибігаю під твою милість, мій Боже, бо тільки ти є добрим. Навіть якщо моя ницість велика, і безліч маю вад, довіряю твоєму милосердю, бо ти – Бог милосердя, і протягом століть не було чутно, і ні небо, ні земля не пам’ятають, щоб хоча б одна душа розчарувалась, яка сподівалась на твоє милосердя.
О Боже милості! Один ти можеш виправдати мене і ти ніколи не відмовиш мені, коли сповнена печалі наближаюсь до твого милосердного Серця, яке не відштовхнуло навіть найбільшого грішника». (1730).
За милість любові до ближнього
«Я прагну перетворитися в Твоє милосердя і бути Твоїм живим відбитком, о Господи, хай ця найбільша ознака Бога, тобто незглибиме Його милосердя, перейде через моє серце і душу до ближніх.
Допоможи мені, Господи, щоб мої очі були милосердними, щоб я ніколи не підозрювала і не судила за зовнішнім виглядом, а бачила в душах ближніх прекрасне і приходила їм на допомогу.
Допоможи мені, Господи, щоб мій слух був милосердним, щоб я була чуйною до потреб ближніх, щоб мої вуха не були байдужими до болю і стогонів ближніх.
Допоможи мені, Господи, щоб мій язик був милосердним, щоб я ніколи не говорила про ближніх погано, а для кожного знаходила слово втіхи і пробачення.
Допоможи мені, Господи, щоб мої руки були милосердними і повними добрих вчинків, щоб я уміла чинити тільки добро ближньому, брати на себе важчу, мозольнішу працю.
Допоможи мені, Господи, аби мої ноги були милосердними, щоб я завжди поспішала на допомогу ближнім, забуваючи про власну втому. Моїм справжнім відпочинком хай буде служіння ближнім.
Допоможи мені, Господи, щоб моє серце було милосердним, щоб я співчувала усім стражданням ближніх. Нікому не відмовлю у співчутті, буду щиро спілкуватись навіть з тими, про кого знаю, що зловживатимуть моєю добротою, а сама зачинюся в Наймилосерднішому Серці Ісуса. Про власні страждання буду мовчати. Хай Твоє милосердя спочине у мені, мій Господи.
О мій Ісусе, переміни мене в Себе, бо Ти можеш все». (163).

Під час освячення Базиліки Божого Милосердя 17 серпня 2002 року папа Йоан Павло ІІ посвятив світ Божому Милосердю:
«Боже, милостивий Отче, ти виявив свою любов у Синові, Ісусі Христі, і зіслав її на нас у своєму Святому Духові Утішителі. Довіряємо нині долю всього світу і всіх людей Тобі. Схились до нас, грішників, зціли наші слабкості, побори усе погане, дозволь, щоб кожен мешканець землі відчув Твою милість, щоб у Тобі, Триєдиному Богові, завжди знаходив джерело надії! Вічний Отче, заради болісного страждання Твого Сина і Його воскресіння змилуйся над нами і над усім світом! Амінь!»

"Життя святих"
Видавництво "Св. Геллерта", Будапешт
Автор: Іштван Катона,
єпископ помічник Егерської Дієцезії Римсько-католицької Церкви 


Переклад: Андрея Іштвані 

спеціально для Slovo.Today
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі
Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
1 комментарій
Гість Sullanaatsa
Всем кто любит играть в требовательные игры Люди у кого старые компы или ноуты при помощи небольшого патча можно играть в любые современные игры с высокими настройками даже на самых слабых ПК. Видео по установке патча смотрите тут. Патч скачивайте здесь.

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Читають Коментують
Що не так з братом Ілією з Кальві, або чи все гаразд з нашою вірою? - Блог Сергія ІВАНИЦЬКОГО
3
10 глибоких християнських фільмів, заснованих на реальних подіях
2
Чи третя година ночі насправді "година диявола"?
2
Люди працюють щонеділі і у святкові дні, і на них сипляться біди
2
"Батюшка! Обвінчайте нас, ми вже два тижні живемо разом, познайомилися на дискотеці. Більше не хочемо жити в гріху. Якщо ви нас не обвінчаєте, то будете мати гріх!" Я пінками вигнав їх аж на вулицю Соборну через сходи храму..." - отець Юстин РУСИН
2
"Марші ЛГБТ можуть знищити Україну! Я б не хотів, щоб ми продали Україну за безвіз" - владика Ян Собіло
2
МОЛИТВИ ЗА ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ
1
Зарваницька чудотворна ікона об’єднує тисячі українських заробітчан Італії у молитві за Україну
1
Легендарний екзорцист: "Одного разу диявол сказав: «Не кричи, бо я оглухну»."
1
Свята Фаустина, монахиня
1
Чи дійсно існує пекло?
1
5 ознак того, що ваша мрія угодна Богові
1
Отець Ян БІЛЕЦЬКИЙ: "Магія – це не ліки від хвороб та проблем!"
1
Молитва виправляє все
1
ВОРОЖКИ, ЕКСТРАСЕНСИ ТА ЦЕРКВА
1
 
За 100 років кількість православних християн у світі більш ніж подвоїлася
Католиків стало більше на 12,5 мільйона
В Ірані все більше молодих людей приймають Христа
У католицькій Церкві підрахували, скільки мирян припадає на одного священика
Пряму трансляцію з Меджугор'я 4 серпня подивилися 780 тисяч людей
Краще за тиждень
Мультимедія
Планував заздалегідь: вночі у Києві затримали церковного грабіжника
«Справа для Христа» – а як Ти відповіси на великі запитання? Ітерв’ю зі сценаристом фільму
"Радіємо тепер, що сьогодні Народження Христа єднає всі родини" , - архиєпископ Мечислав Мокшицький
Християнська міжконфесійна місія тюремного служіння провела виїзне засідання у Вінниці
Дитини не буде. Хай би ви навіть лікувалися сорок років