Чому так багато церков побудовано на горах?


Вже на самих початках християнства його послідовники прагнули вибрати піднесене місце для поклоніння Богові.

Що ж спільного у Мон-Сен-Мішель, Гори Афон, Сент-Майклс-Маунт і Ясної Гури? Всі ці монастирі були побудовані на височинах. З самого зародження християнства величезна кількість християнських церков були побудовані на горах і на височинах.

Деякі православні монастирі, наприклад, монастир Варлаама або Всіх Святих, розташовані на гірських піках, і дістатися туди можна тільки по мотузках, які спускаються зі стін.

Чому так сталося? І в чому сенс такої споруди?

Раніше люди вважали, що Бог знаходиться «на небесах», і для них цим небом було те, що вони бачили у себе над головами. Саме так це працювало в грецькій міфології, в якій гора Олімп - житло богів.

Це вірування було укріплено і в Старому Завіті, коли Господь звертався до Мойсея на горі Синай. Інша гора, важлива для єврейскої традиції - це гора Кармель, на якій пророк Ілля побудував для Господа вівтар і кинув виклик язичницьким священикам. Саме місто Єрусалим розташоване на горі Сіон.

У Новому Завіті гори також асоціювалися з божественними подіями. Під час Нагірної проповіді Ісус передав заповіді блаженства, на горі Фавор відбулося Преображення Господнє. Після Таємної Вечері Він терпів страждання на Оливній горі. Ісус приніс Себе в жертву на горі Голгофа.

Здається, що коли Господь створював землю, Він залишив на горах і пагорбах сліди Своєї величі і слави. Коли людина досягає будь-якої вершини, вона відчуває піднесення. Для християнина це піднесення перетворюється на знак подяки. Не дивно, що раніше люди будували вівтарі на вершинах гір. Таким чином вони дякували Творцеві всього за цю красу.

І через століття християни дотримувалися цього внутрішнього природного почуття і вибирали місця для будівництва храмів на височинах. В Італії багато святинь будувалися і будуються в мальовничих місцях, які піднімають душу християнина «на сьоме небо», як сказав би бл. П'єр Джорджо Фрассаті.


Aleteia