Слово твоє - світильник перед ногами в мене, світло на моїй стежці (Пс 119,105)
» » » Хто хоче літати, повинен крила мати
Всі новини

Хто хоче літати, повинен крила мати

Сьогоднішнє читання Євангелія, що його ми почуємо в часі Літургії, є взяте з розповіді євангеліста Матея 19, 16-26.

Його центральною темою є зустріч Ісуса Христа з молодим багатим юнаком.Ми не знаємо його імені, але контекст його розмови з Ісусом свідчить про нього, що був він вихований у найкращих традиціях старозавітнього юдаїзму. До того ж, як підкреслює євангеліст Матей, юнак, про якого мова,походив з заможної родини і мав достатком все те, чого потребував для життя.

Кожен, хто слухає сьогоднішню розповідь євангелиста Матея, напевно задасться питанням: Навіщо ж тоді він прийшов до Ісуса? А прийшов він через те, що почувався не до кінця зреалізованим. Цей юнак є яскравим прикладом того, що посідання матеріальних дібр не є запорукою щастя. Коли б так було, молодий багатий юнак не прийшов до Ісуса.
Свій внутрішній стан і свої прагнення він виражає у питанні, яке ставить Христові: «Учителю добрий! Що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне?» (Мт. 19,16) Христос, глянувши нього, відповів дуже чітко і просто: «Як хочеш увійти в життя, додержуй заповідей» (Мт. 19,17) Той у відповідь каже, що ще змалку його навчили пильно зберігати усі Заповіді Божі. Але він не почувається задоволений своїм життям. Тому у відповідь запитує Спасителя: «Чого мені ще бракує?» (Мт. 19,20). Тоді Христос пропонує йому дорогу, яку богослови називають дорогою євангельського радикалізму: «Якщо хочеш бути досконалий, піди, продай, що маєш, дай бідним і будеш мати скарб на небі; потім приходь і йди за мною» (Мт. 19,21). Почувши ці слова, молодий багатий юнак відійшов смутним. Христос на це у відповідь проголошує знані усім такі слова: «Істинно кажу вам: трудно багатому ввійти в царство небесне. (…) легше верблюдові пройти через вушко в голці, ніж багатом уввійти в царство Боже» (Мт. 19,23-24)
Хто поверхнево читає цей фрагмент євангельської розповіді апостола Матея, приходить до висновку, що Ісус Христос у своєму навчанні засуджує багатих і багатство у самому корені. Натоміть бідність є запорукою осягнення Царства Небесного. І таке сприйняття науки Христа є величезною помилкою. Не багатство чи бідність наближують людину до Бога, але її внутрішні відносини з Богом. А багатство і бідність є тільки середниками осягнення певної цілі.
Свого часу на це звернув увагу наш славний Іван Франко. Він уважно приглядався тогочасному монашеству і зауважив, що не усі ті, які стають на дорогу монашого покликання, роблять це з великого прагнення послужити Богу і людям, але задля власної користі. І ось, який він висновок робить:
Багатство злом не є,
Коли на добре вжите;
Та хто з біди в черці
Йде господу служити,
З страху перед життям
І перед боротьбою,
Хто супокою там
Шукає, а не бою,
Не праці, але сну,
Не посту, а страв много,
Не служби Божої,
А служби тіла свого, –
Волів би віри він
Зректись, се менший гріх,
Ніж вірусю весь вік
Отак давать на сміх.
Однак, ця ситуація може повторитися не тільки у монашому житті. Вона чигає на кожного, хто намагається здобути хліб життя легкими шляхами.
Уся суть Доброї Новини, яку проголошує Ісус Христос, полягає у тому, щоб не зупинятися на одному, не топтатися на місці, але постійно слідувати за Христом. Недарма Господь усіх тих, яких кличе, закликає «вийти з землі своєї», тобто вийти з зони власного комфорту. Тільки перед обличчям незнаного і нових викликів людина стає справді людиною.
Останнім часом спостерігаю збільшення у нашому суспільстві людей, які постійно нарікають: на державу, на сусідів, на рідних, навіть на самого Бога. Якби мені дали завдання придумати для них гасло їхнього життєвого креда, то я б без вагань запропонував би «Все не так». І коли у відповідь запитуєш такого «всенетака», а як повинно бути, то він у ступорі дивиться мовчки тобі у очі і не може й слова промовити.
Цього року ми святкуємо ювілей 125-ліття від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого – людини, яка 18 років провела у сибірських концтаборах. Але, він не втратив людяності! Ба більше! Коли радянський режим поставив на нього крапку, думаючи, що він у скорому часі помре, і дарував йому свободу, то він не спочив на лаврах слави. Навпаки, у так званому вільному світі, будучи вже у немолодому віці, зумів зберегти і розвинути Українську Церкву, а також оживити вже, здавалося б приречену українську душу та її віру у вільну і незалежну Україну!
І тут виникає питання: Як йому це вдалося? Відповідь знаходимо й у його життєвому кредо. Його першою складовою було гасло, яке він помістив у своєму гербі «Через терни до зірок». Цим гаслом він дав і нам зрозуміти, що життя – це боротьба і перемагає у ній той, хто бореться. А другою складовою його життєвого кредо були слова: «Великого бажайте!» Мало хто знає, що написав він їх у неволі, у 1957 році, коли перебував на заслання у Маклаково.
А ось продовження цих його слів: «...Одушевлятися великим, високим і мати перед очима гідну мету – само собою підносить людину. …Людина росте зі своїми задумами і своїми плянами. Високі пориви її підносять, а низькі і грішні похоті руйнують. Правда, не кожний вродився генієм і не кожному дав Бог довершувати спасенні діла і повертати умовинами часу, немов коловоротом, але кожному дано бажати «великого», молити Бога про те, помагати посильно у великих духовних будовах, бо з дрібних цегол виростає гігант».
Нехай ці слова великого Патріарха надихнуть і нас не марнувати своє життя наріканнями, але намагатися жити великими ідеями і великими планами!
Людина, яка не має у житті планів та ідей, які повинна зреалізувати, є мертвою ще за життя!
Господи, благослови і провадь!
Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Якщо ви помітили помилку в тексті, виділіть її та натискаючи Ctrl+Enter


Додати коментар
Або водите через соціальні мережі

Запрошуємо на нашу Facebook-сторінку!
Ви вже поставили like?
Весняний Париж

«Побачити Париж та померти!» - майже всі знають цю відому фразу, але не знають звідки вона з’явилась. А сказав її відомий письменник Ілля Еренбург. На початку 20 століття він вирішив познімати ...

Паломництво до Ізраїлю. Свята Земля

Протягом року Паломницький Центр Андрія ВІФЛЕЄМ організовує паломництва у Святу Землю – місце де прожив своє земне життя наш Господь Ісус Христос.

Люрд – місце живого чуда



Меджугор'є в часі об'явлення Богородиці. Святині Будапешту

У Меджуґор’ї (Читлук, Боснія і Герцоговина) уже більше 30-ти років шестеро молодих людей, що цілком заслуговують на довіру, свідчать під присягою, що з 24 червня 1981 року і до сьогодні майже щоденно ...

 
Кожен сьомий християнин живе в країні з переслідуваннями
Цього року у світі вбили 25 священиків
«Допомога Церкві в потребі» здійснила у 2017 році 5357 проектів
Францисканський священик: число християн у Вифлеємі катастрофічно падає
На прощу до Зарваниці цьогоріч очікують до 100 тисяч паломників
Краще за тиждень
Мультимедія
Фоторепортаж із зустрічі богопосвячених осіб
Різдвяна історія, що вражає
Різдвяні рекламні ролики, що зворушують до сліз
Сестри-домініканки заспівають на Національній церемонії запалення Різдвяної ялинки в США
Як російськомовні молодики вимагали поховати бійця за ... язичницькими традиціями